УНХЦР: Број расељених већи од 70 милиона

БЕОГРАД: Број људи који беже од рата, прогона и сукоба прешао је 70 милиона 2018. године, што је највиши број који је Агенција УН за избеглице (УНХЦР), забележила у скоро 70 година свог постојања, саопштила је данас та агенција.
unhcr
Фото: UNHCR

Подаци из годишњег извештаја УНХЦР-а "Глобални трендови", који је данас објављен, показују да је близу 70,8 милиона људи у свету присилно расељено, а то је двоструко више него пре 20 година.

У саопштењу се наводи да се цифра од 70,8 милиона односи на три главне групе - избеглице, тражиоце азила и расељена лица у границама сопствених земаља којих има и највише - 41,3 милиона.

Укупни пораст броја расељених лица наставио је да превазилази стопу налажења решења за расељена лица, наводи се у извештају и додаје да је за избеглице најбоље решење добровољан, безбедан и достојанствен повратак својим кућама, док остала решења подразумевају интеграцију у заједнице пријема или пресељење у треће земље. 

Према речима високог комесара УН за избеглице Филипа Грандија. у свакој избегличкој кризи, ма где да је и ма колико дуго да траје, мора да постоји несмањени нагласак на решења и елиминацији препрека повратку.

"Ово је сложен задатак на коме је УНХЦР перманентно ангажован, али који захтева и да се све земље уједине за добро свих. То је један од великих изазова данашњице", рекао је Гранди.

Када се ради о Србији, у претходних 12 месеци око 1.500 угрожених избегличких породица добило је стамбена решења у оквиру Регионалног стамбеног програма, међутим положај око 16.600 угрожених интерно расељених породица се није значајно поправио. 

Наводи се да је, спровођењем новог Закона о азилу и привременој заштити, порастао број особа којима је одобрен избеглички статус, међу којима су непраћена деца - избеглице, и унапређени су начини њиховог издвајања од миграната у ирегуларном транзиту. 

Како се наводи, признавање и одржива интеграција избеглица и интерно расељених лица која се не могу безбедно и достојанствено вратити кућама остаје приоритет и у будућности. 

"Агенција УН за избеглице наставиће снажно да подржава грађане и власти Србије на овом путу солидарности и и доброте", представник Високог комесара УН у Србији Ханс Шодер.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести