ХР:За непоштовање нових правила на ауто-путу казна 270 евра

ЗАГРЕБ: Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја у Хрватској, које су ступиле на снагу 1. августа, између осталог је дефинисано безбедно растојање између возила на ауто-путевима, за чије непоштовање је предвиђена казна од 2.000 куна (око 270 евра).
autoput hrvatska, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према новом закону, помоћу специјалне сигнализације возачи ће морати да држе растојање "од две секунде", ако се вози највећом дозвољеном брзином, "односно од најмање једне секунде, ако се вози у колони". 

Како је пренео загребачки "Вечерњи лист", у Хрватским аутоцестама (ХАЦ) су, како би возаче упозорили на поштовање безбедног растојања и помогли им у томе, израдили пилот-пројект путне сигнализације која ће им помоћи у визуализацији поменуте две секунде, које при брзини од 130 км/х значе размак између возила од 70 метара. 

Тако у ХАЦ-у планирају да на правим деловима ауто-пута, на којима се до сада догодило највише несрећа због налетања возила једног на друго, поставе хоризонталну и вертикалну сигнализацију обавештења како би возаче подсетили да задрже сигурну удаљеност у односу на возила испред. 

У ХАЦ-у кажу да се таква сигнализација показала успешном у европској пракси.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести