Лидерка Хонгконга Лем позвала на дијалог са грађанима

ХОНГКОНГ: Лидерка Хонгконга Кери Лем најавила је да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку и поручила да ће се позабавити жалбама на полицију, након што су овог викенда одржани мирни протести против власти.
л
Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE

 "Одмах ће почети радови на формирању платформе за дијалог. Надамо се да овај дијалог може да буде изграђен на основу међусобног разумевања и поштовања како би се пронашао начин за излаз (из кризе) за Хонгконг", рекла је Лем, а преноси Гардијан. 

Она је додала да ће платформа бити "отворена и директна" и да ће влада допрети до људи из свих сфера живота, са различитим политичким позадинама. 

"Искрено се надам да је ово почетак повратка друштва на смирено стање и удаљавање од насиља", рекла је Лем. 

АП примећује да Лем није рекла да ће комуникациона платформа посебно бити коришћена за ступање у контакт са учесницима протеста. 

"Наш циљ је да напорно радимо на решавању разлика и сукоба, да разумемо једни друге кроз комуникацију и да изађено из овог друштвеног ћорскокака заједно", навела је Лем. 

Протести у Хонгконгу, који су један од највећих изазова за кинеског председника Си Ђинпинга од када је дошао на власт 2012. године, почели су у јуну због противљења закону о екстрадицији који омогућава да се осумњиченима суди у матичној држави Кини. 

Закон је у међувремну суспендован, а протести су прерасли у ширу борбу за демократију у тој бившој британској колонији која је 1997. године враћена под кинеску контролу.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести