Ружић: Централни регистар становништва до 1. септембра 2020.

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да се очекује да Централни регистар становништва у техничко-технолошком смислу почне да функционише до 1.септембра 2020. године.
ruzzich03
Фото: Танјуг (Видео)

Ружић је подсетио да је Закон о централном регистру становништва, који ће на једном месту повезати и објединити податке о грађанима из 13 различитиг службених евиденција, већ усвојен у парламенту.

"То ће бити велики искорак у односу управе према грађанима", истакао је Ружић подсетивши да је већ успостављен електронски регистар матичних књига.

Он је на конференцији "Дигитал 2019" казао да је улагање у дигитализацију апсолутно исплативо, не само за појединце, него и за државу и њену економију, наводећи да се ИТ сектор најбрже развија од свих до сада познатих грана индустрије и већ сада битно утиче на повећање БДП-а и генерише нова радна места.

"Јавна управа мора да прати модерне токове развоја и да се употребом савремених технологија дигитално трансформише ако жели да буде на услузи грађанима и привреди, а не да буде њихов камен спотицања", истакао је Ружић.

Према његовим речима, један од приоритета Министарства државне управе и локалне самоуправе у процесу реформе јавне управе је регулисање правног оквира и подстицање развоја електронске управе у Србији.

Како је казао, у претходном периоду донето је више закона који регулишу ту област, а сада се ради и на програму развоја електронске управе у Србији 2019- 2022. године, чиме се пласира даљи пут еУправе.

Министар је прецизирао да су циљеви тог програма развој инфраструктуре и обезбеђивање интероперабилности, унапређење правне сигурности у коришћење еУправе, повећање доступности електронске управе грађанима и привреди кроз унапређење корисничких сервиса и отворени подаци у електронској управи.

Наводећи да органи морају да поштују принципе транспарентности и одговорности, Ружић је поручио да се од тога неће одустати.

"То потврђује податак да је према резултатима прошлогодишњег истраживања '' Регионални индекс отворености'' Министарство државне управе означено са индексом отворености од 80 одсто и тако проглашена најотворенијом институцијом у региону", рекао је Ружић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести