Уместо да купите, поклоните одећу онима којима је најпотребнија

На самом уласку у Тржни центар “Променада” из правца Спенса отворен је “The Empty Shop”, прва радња у тржном центру која не прима новац, већ гардеробу и то у име оних којима је најпотребнија. Акцију је покренула “Променада” у сарадњи са Црвеним крстом Војводине и сва гардероба коју грађани донирају биће прослеђена коме је неопходна.
e
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Ова несвакидашња “продавница у стаклу” која се налази између бутика са великим реклама чини се врло посећена, бар слутећи по гардероби која је наслагана скоро до плафона. Женска, дечија и мушка гардероба, на око нове ствари какве би се продавале и у радњама, летње мајице, џемпери, сакои, дечије ствари, заиста је понуда шарена.

Две сестре, Јована Веселиновић и Софија Ребић, дошла су одмах по отварању, јер продавница ради двократно од 12 до 15 и 17 до 20 часова.

Јована Веселиновић каже да су дошле да подрже акцију која траје од 5. септембра до 5. октобра и за коју сматрају да је одлична ствар.

- Сви ми имамо неку гардеробу коју чувамо, не носимо или бацамо и коју је много боље донирати и искористити тако да заврши у правим рукама - каже Јована и додаје да кад се неком помаже, увек је акција позитивна и треба да је подржи што више људи.

Новосађани су и те како и хумани и солидарни, само им треба пружити прилику да то и покажу, а слутећи по гардероби која је скупљена за свега десет дана, нисмо се обрукали!

- Увек треба мало “погурати” неке ствари и свака част људима за идеју - каже Јована Веселиновић, која сматра да акцију свакако треба продужити, јер су две сестре тек кренуле са спремањем ормара, а сигурне су да ће се наћи још ствари за донацију. Сматрају да нису усамљене у овом случају.

Она је изабрала да у “Емпти шоп” донесе џемпере, ролке, мараму, претежно зимску гардеробу.

- Спаковала сам и крзнени прслук, морам одмах да напоменем да није право крзно - каже кроз смех Јована и додаје да је прслук обукла свега неколико пута, а да пошто иде јесен, то је прикладна гардероба и неком ће свакако више користити.

Софија је такође спаковала зимску гардеробу, џемпере највише.

- Сви ми како се мења сезона слажемо регале и сваки пут се нађе нешто што нисмо обукли годину, две и што знамо да нећемо носити, такве ствари треба поклонити. Сматрам да дефинитивно треба продужити ову акцију - каже Софија Ребић.

Девојка која је задужена за гардеробу у продавници Ивана Кажић каже да за свега неколико дана колико постоји “Емпти шоп” могу да се похвале великим одзивом грађана.

- Заиста се сви труде да донесу квалитетну и исправну гардеробу, тако да чак имамо и нових ствари у радњи, што је заиста похвално - каже Ивана Кажић. -Новосађани треба да доносе чисте ствари, испеглане, “исправне”, што значи да нису поцепане, испране или старе. Ми кажемо да људи донесу ствари које би сами обукли, али их из неког разлога више не носе, то је гардероба која је пожељна у нашој продавници. На тај начин помажу социјално угроженим становницима на територији Новог Сада, али и Војводине. Сва гардероба након што је сортирана у продавници прослеђује се даље у Црвени крст, који даље распоређује људима гардеробу коме је потребна.

Нису до сада имали ситуације да им неко затражи гардеробу, али би их у том случају упутили на Црвени крст.

- Била је ситуација да је био један момак који познаје сиромашну породицу, коме смо рекли да та породица треба да дође у Црвени крст, да своју адресу и на тај начин успостави сарадњу, те могу добити помоћ. Најважније је да се што више грађана упозна да акција постоји и да још траје - каже Ивана Кажић.

Приметили смо да више има дечије и женске гардеробе у продавници, те се апелује и на мушкарце да се укључе више у хуманитарну акцију.

Током разговора прекинуо нас је један човек који је, журећи на посао, само оставио кесу са стварима, рекавши нам да нема времена за разговор, али да свакако подржава акцију и то је сасвим у реду.

- Пошто долази зима треба нам зимске гардеробе, али примамо све, докле год испуњава услове чистоће и носивости - каже Ивана која нам је показала велики џак у ком се налазило око 80 одсто “носиве” гардеробе, док је остала била поцепана или испрана од ношења и прања.

Маркетинг менаџер ТЦ “Променаде” Дарја Кустудија каже да људи често у пролазу или шетњи кроз шопинг центар и разгледању најнових колекција познатих брендова, заборављају коју количину гардеробе заиста поседују у својим орманима. Зато та гардероба често остане неискоришћена, па чак се и баци на крају.

- Дошли смо на идеју да на приземљу “Променаде” поставимо продавницу у којој ће се људи ослободити вишка гардеробе, а да са друге стране она оде у руке људима којима је заиста потребна - каже Дарја Кустудија. - Продавница и сам пројекат се реализује у сарадњи са Црвеним крстом Војводине и зато да гардероба буде добро распоређена и да заврши код људи којима заиста треба и значи.

Радња ће бити отворена још 20 дана, одзив је одличан тврди Кустудија и напомиње да се свакодневно празне полице “Емпти шопа”, а количина прикупљене гардеробе у килограмима.знаће се по истеку хуманитарне акције, која траје месец дана.

- Највећа потреба је за дечијом гардеробом према речима запослених у Црвеном крсту, као и ствари за мале бебе, што људи најређе доносе, јер се претпостављам најтеже одвајају од тих ствари и оне се прослеђују породици и пријатељима - каже Дарја Кустудија. - Због великог одзива можемо да закључимо да су Новосађани заиста хумани.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Дар који призива осмех

Секретар Црвеног крста Војводине Бошко Митрашиновић рекао је на отварању продавнице да се у свих 45 њихових организација у градовима и општинама широм Војводине редовно организују акције прикупљања половне обуће и одеће која се даље распоређује грађанима којима је потребна, а “Променада” се укључила у културу даривања.

- Тиме не нарушавамо достојанство оних којима поклањамо половну гардеробу и зато апелујемо на грађане да оно што доносе буде чисто и уредно - каже Митрашиновић.

Укључите се, дакле, и ви у акцију која траје до 5. октобра и посетите “Променаду” и поклоните гардеробу, сигурно имате у орману нешто што нисте дуго обукли, а што ће неком изазвати осмех због најлепшег поклона који му је стигао изненада.

 М. Стакић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести