Добијање другог детета све чешће проблем

Око 11 одсто жена у Србији које су родиле једно дете, имају проблем да поново затрудне и секундарни стерилитет чини половину свих случајева неплодности.
d
Фото: Генесис

Чини се да свако у свом окружењу има пример парова који не могу да добију друго дете. Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) финансира и вантелесну оплодњу за друго дете, а овај поступак се о трошку Фонда ради и у Специјалној гинеколошкој болници “Генесис”, где кажу да све чешће сусрећу са причом парова који се суочавају са проблемом секундарног стерилитета.

Ове седмице је обележавана Европска недеља неплодности, а специјалиста гинекологије и акушерства и субспецијалиста стерилитета и фертилитета из ове установе др Божана Степанов каже да се парови који имају већ дете ређе обраћају лекару, јер сматрају да је с њима све у реду ако су једну труднућу успели да остваре.

- Чињеница да сте затруднели у прошлости не гарантује поновно зачеће на исти начин. Имамо не тако мали број парова код којих након прве, потпуно уредне и лако остварене трудноће, следи дуги низ покушаја и тешко остваривање следеће трудноће - каже др Степанов.

Већина парова одлаже да потражи помоћ, јер претпоставља да неплодност не може њима да се догоди, да су у питању пролазне тешкоће. Стога они чекају дуже од препоручених годину дана, колико се препоручује женама млађим од 35 година, односно чекају више од шест месеци колико се саветује женам старијим од 35 година. Др Степанов каже како чак и они који су први пут имали проблем да остваре трудноћу, сматрају да су излечени и да нема потребе да поново одлазе на прегледе.

Према њеним речима најчешће уз малу помоћ или само модификацијом животних навика може да се оствари жељена трудноћа у таквим случајевима. Међутим, одлагање испитивања узрока често значи нижу стопу успеха лечења, јер неки узроци неплодности могу временом да се погоршају и тако смање шансе за трудноћом.

– Ризичне групе чине парови који су имали трудноћу након вантелесне оплодње, они који болују од неких хроничних болести и то нарочито партнерка, попут хипертензије, дијабетеса, обољења штитне жлезде. Ако је жена имала неку од операција у међувремену или започела неку терапију. Уколико је жена старија од 35 година, те је дошло до поремећаја менструалних циклуса. Такође, гојазност, пушење, конзумирање алкохола, могу да доведу до озбиљних проблема са зачећем - наводи др Степанов.


Ко има/нема право

Код поступка за друго дете – партнери доказују да имају једно дете из БМПО тако што прилажу отпусну листу новорођенчета као доказ да је дете добијено уз помоћ БМПО. Оба партнера потписују и изјаву о избору клинике, евентуалном замрзавању ембриона, након чега треба да прођу и Комисију за БМПО у једној од терцијарних здравствених установа. Право на добијање другог детета из поступка ВТО немају парови који су прво дете или децу добили природним путем, као ни они који су у претходном ВТО поступку добили близанце.


Према њеним речима, стрес је такође озбиљна кочница паровима, који се осећају много изолованије, него они парови који су од почетка суочени са стерилитетом.

– Наилазите на све типичне успоне и падове, својствене покушајима да затрудните, морате да излазите на крај и са емоционалним потешкоћама. Чест је и проблем са неразумевањем околине, јер их неретко питају зашто им је важно да имају још деце. Додуше, неки од њих су се суочили са стерилитетом и први пут, па донекле знају шта да очекују, али нажалост то не умањује бол и стрес. Зато је психолошка подршка важна и у овим случајевима - истиче др Степанов.

Дијагностика секундарног стерилитета подразумева исте дијагностичке процедуре као и код примарног.

– Олакшавајуће је то да је претходна трудноћа показатељ да проблем код тог пара обично није озбиљан, нити нерешив.Следстено томе правовремена одлука је важна, како би се на време започела терапија и како се лепеза могућности не би сужавала. Осим тога, контролни преглед једном годишње може да пружи много информација, чиме се значајно повећава вероватноћа да се потенцијални проблем предупреди или чак у потпуности санира - саветује др Степанов.

Парови који се боре са стерилитетом и који су прво дете добили вантелесном оплодњом сада могу, уз финансијску подршку РФЗО да покушају да добију и друго дете на овај начин. Критеријуми који морају да се испуне су да жена до 42 године у моменту подношења захтева има право на два ВТО покушаја и један криоембриотрансфер, која у постојећој заједници (брачној, односно ванбрачној) има једно дете добијено у поступку ВТО на терет РФЗО или о сопственом трошку. На терет РФЗО обезбеђује се и замрзавање ембриона и то у три сламчице до шест ембриона, максимум два ембриона у једној сламчици, са роком чувања до пет година.

Да би им нови поступак био одобрен, пар мора да испуњава критеријуме као и код претходног аплицирања за поступак биомедицински потпомогнутом оплодњом (БМПО). Да су супружници, односно ванбрачни партнери код којих су исцрпљене друге могућности лечења неплодности. Жене које имају неплодност и поред одговарајућег лечења. Жене до 42 године живота у моменту подношења захтева. Очувана функција јајника. Нормалан индекс телесне масе жене, мањи од 30. Сви облици субфертилитета мушкарца уз постојање живих или морфолошки исправних сперматозоида у ејакулату.

Љубица Петровић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести