Вулину одликовање поводом Дана Српске

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је данас, поводом Дана РС, одликовања заслужним институцијама и појединцима.
1
Фото: Tanjug

Цвијановић је министру одбране Србије Александру Вулину уручила Орден заставе Републике Српске са златним венцем.

Како је обраложено, Вулину је орден додељен за "рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Србије и РС".

Вулин је рекао да то одликовање није додељено само њему, већ и Србији, коју води Александар Вучић.

"Србији која не оклева да помогне Српској у сваком моменту. То је признање свим Србима и нада да ће сви Срби бити уједињени и сложни и да их никада други политички интереси, страни господари неће свађати", рекао је Вулин.

Он је навео да РС није настала вољом странаца, ни политичкм договором, већ потребом српског народа да се сачува од јасеновачког геноцида који је, како каже, претио да се понови.

Вулин је додао да су синови, који су гледали своје очеве, дедове, мајке и баке како их одовде у Јасеновац, одлучили да то не гледају поново.

"Зато је настала РС, јер сви знају да тамо где немају свог председника, учитеља и судију, за њих нема ни правде ни сигурности. Зато је данашњи празник не само празник РС, већ и свих Срба где год живе", рекао је Вулин.

Он је навео и да Срби у у Црној Гори пролазе кроз тешке дане и једини се у Европи данас боре "да би се молили у цркви у којој су се молили њихови преци".

Вулин је поручио и да се данас, због Дана РС, нико не поноси као Србија.

Цвијановић је, уручујући одликовања, истакла да је то прилика да се изрази захвалност иснтитуцијама и појединцима на свему што су дали за РС.

Орденом заставе РС са златним венцем одликовано је и Народно позориште Републике Српске, док је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић одликован Орденом заставе РС са сребрним венцем.

Такође, Орденом части са златним зрацима одликован је директор Института за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић" из Београда Радоја Симић, за дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у лечењу и пружању здравствених услуга за децу са подруцја РС, као и допринос у обостраној сарадњи здравствених установа из РС и Србије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести