МИК: Подржали смо објављивање релевантних историјских извора

БЕОГРАД: Комисија за избор пројеката у области библиотечко-информационе делатности у 2019. години донела је одлуку о суфинансирању пројекта "Ратна архива Милоша С. Милојевића, писма из Српско-турских ратова 1876-1878", Народне библиотеке Јанко Веселиновић из Богатића, пише у допису Министарства културе и информисања, у којем се додаје да су подржали објављивање релевантних историјских извора.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Министарство је то саопштило након навода дневног листа "Курир" да је Министарство културе и информисања донело одлуку да са скоро милион динара финансира реиздање књиге Милоша С. Милојевића, који је тврдио да је данашња Црна Гора била "црвена Хрватска".

Како се наводи у допису Министарства културе и информисања, "комисија је средства определила за објављивање писама односно докумената као релевентних историјских извора, не улазећи при томе у оцену укупног научног и књижевног дела Милоша С, Милојевића, нити његових политичких убеђења у контексту оновремених политичких и историјских прилика.

"Неприхватљиво би било предметна документа држати недоступним научној и стручној јавности због политичких ставова њиховог аутора" наводи се у саопштењу.

Додају да је комисија за архивску грађу у 2018. години подржала је пројекат Међуопштинског историјског архива Шабац "Ратна архива Милоша С. Милојевића, 332 писма из Српско-турских ратова 1876-1878" имајући у виду да се пројекат односио на истраживање, проучавање и представљање преписке Милоша С. Милојевића из периода Српско-турских ратова.

"Та преписка има велики значај и представља веома важан историјски извор за наведени период. Важан податак за подршку пројекту била је и чињеница да су у његовој реализацији учествовали истакнути и искусни архивисти и историчари културних установа у Шапцу и научних установа у Београду. Такође, важно је имати у виду да се пројекат односио на архивску грађу која сведочи о Српско-турским ратовима 1876-1878, а не на научне и публицистичке ставове Милоша С. Милојевића и да је, упркос тим ставовима, Милојевић био савременик, значајан сведок и учесник догађаја из периода када је настала предметна преписка", поручују из Минстарства културе и информисања.

На крају саопштења пише да пројекат не садржи никакве Милојевићеве критичке ставове публицистичке и историографске елаборације које су садржане у неким његовим књигама.

"На крају, финансирани пројекат није књига Милоша С. Милојевића него приређивача Милоша Милојевића и Др Радомира Ј. Поповића, уз рецензије и стручна мишљења компетентних личности", поручују на крају саопштења из Министарства културе и информисања.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести