Пошалица боља од асепсола

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Карикатурама и неким новим бећарцима примереним епидемији коронавирусом, дечији песник, карикатуриста и свестрани уметник Горан Новаков из Новог Кнежевца разгалио је пратиоце на друштвеним мрежама.
д
Фото: Приватна архива

Изазов у који се упустио Новаков, показало се, пун је погодак и хит на друштвеним мрежама. 

„Лала Соци асепсола носи, кад се мазу да се не заразу“, „Немам срећу имам њоњу већу, таке ома у карантин мећу“, или „Немам среће имам уши веће, таки чују и оно што неће, али, кад погледам мало боље у овоме часку, фала богу имам за шта да закачим маску“, неке су од новокомпонованих пошалица које је Новаков украсио карикатурама, у виду дозидница или „куварица“ које домаћице каче у својим кухињама.

Уметник из Новог Кнежевца не скрива задовољство, али и изненађење, што су карикатуре пропраћене бећарцима у виду „куварица“ које је објавио на Фејсбуку, веома лепо примљене.

Фото: Dnevnik.rs

- На мене иначе, ова ситуација са корона вирусом делује некако чудно и збуњујуће. За релативно кратко време, животи су нам се скроз претумбали, јер живимо у неком ишчекивању прошараном страхом. У почетку ове изолације преко дана сам сређивао башту, а увече или до бесвести читао објаве на Фејсбуку или гледао све телевизијске емисије у којима су нас додатно плашили. Свега сам се брзо заситио, сабрао мисли, па су тако настали ове нове „куварице“ - појашњава Горан Новаков, додајући да  се ових дана још бави илустрацијама једне књиге за децу и пише текст за нову представу.

Он вели да не зна због чега, али се једва одлучио да објави ове „куварице“, али да судећи према реакцијама, добро да се одлучио на тај корак.

- Лакнуло ми је што сам рекао шта мислим о свему овоме кроз стихове, пошалице и карикатуре. Хумор је у оваквим приликама важнији од асепсола, што су лајкови и коментари потврдили. Једна жена је чак извезла праву правцату куварицу по мом цртежу. Верујем да ово неће дуго потрајати и схватам све више ово као опомену природе, да станемо и схватимо колико смо тога пропустили јурећи, не знам за чим - утисак је Горана Новакова.

Своју прву књигу објавио је у издању „Дневника“, после још неколико књига за најмлађе, добитник је „Змајеве награде“ и више признања. Присећа се да је у страшним 90-тим годинама прошлог века почео интензивно да се бави уметношћу.

- Некад сам веома волео да читам „ТВ куварице” које су својевремено излазиле у „ТВ Новостима“ а које је пар деценија раније писао Душко Радовић и цртао Душко Петричић. То ме је подстакло да бих  могао можда нешто слично да пробам, јер сам то све већ носио од детињства у себи. Инспирисан причом која је тих дана кружила по Новом Кнежевцу, написао сам свој први „бећарац”: „Дошо мајстор струју да нам сече, нек сачека још се хурка пече”. Велики је изазов написати текст или стих који је актуелан, кратак и зачињен хумором. Није лако, али вреди - сматра Новаков.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести