Ланино лечење помажу новцем од продатих играчака

Да су деца наш понос и поглед у светлију будућност потврђује и несвакидашњи хуман гест који су приредили малишани са Старе Детелинаре.
е
Фото: И. Бакмаз

Наиме, десетак њих је чуло да је девојчици Лани Јовановић неопходна велика сума новца како би се излечила од тешке болести. Стога су се брзо организовали и договорили да је време да учине нешто добро и помогну девојчици.

- Договорили смо се да свако донесе играчке које му више нису потребне и да их продајемо у замену за донације - каже једанаестогодишњи Огњен Зорнија. - Сав износ који скупимо ћемо дати за Лану, да што пре почне са лечењем. Прошле године смо направили сличну акцију, када смо скупљали новац за Хелену и тада смо успели да прикупимо преко 40.000 динара.


Потребно два милиона долара

Подсећамо, осмомесечна Лана Јовановић из Раковца болује од спиналне мишићне атрофије тип један, ретке и изузетно прогресивне и смртоносне неуромишићне болести. Лек постоји, али је нажалост најскупљи у свету и кошта више од два милиона долара.

Девојчици се може помоћи слањем СМС поруке 808 на број 3030, уплатом на динарски рачун 160-6000000069907-42 или уплатом на девизни рачун 160600000006991130. Више информација о могућностима уплате новчане помоћи налазе се на званичном сајту Хуманитарне организације “Буди хуман”.


Како нам је рекао Огњен, планирају да акција траје бар месец дана, не би ли сакупили што више новца. Зато ће сваког дана, од 10 до 12 и од 16 до 19 часова бити у околини пекаре “Решко” (Миленка Грчића 17а ) или испред “Универа”, који се налази у непосредној близини.

- Чули смо да тој девојчици треба помоћ јер је јако болесна, а треба јој много новца да плати лечење не би ли јој било боље - каже десетогодишњи Огњен Милутиновић. - Зато смо направили кутије и поставили на њих њен званичан постер, како би људи знали зашто сакупљамо новац. Имамо још неколико другара и другарица у екипи, који ће нам се придружити у акцији.

Попут двојице Огњена и Никола Осмајић је раноранилац. Пробудили су се још у 7 ујутру и нису могли да дочекају 10, како би пошли у остваривање своје хумане мисије. 

- Дошао сам јер сам желео да учествујем и будем хуман према тој девојчици и помогнем мојим другарима да прикупимо новац за њено лечење - поручио је дванаестогодишњи Никола, додавши да треба да донесе играчке за продају које је прерастао и више му не требају.

А по искуству од прошле године, када су такође организовали хуманитарну помоћ сличног типа, мисли да ће успети да прикупе солидан износ и тако помогну малој Лани. Такође поручује својим вршњацима да се покрену и направе сличне акције, пошто има доста деце, којима је потребна помоћ.

На њиховим лицима се могао прочитати онај најлепши осећај, када знају да чине добро, а не очекују ништа за узврат, што су могле да примете и  комшије које су туда пролазиле. Дирнути чистим емоцијама и искреним намерама ових малишана, комшије су са осмехом поздрављале њихов допринос у Ланиној борби, прилазећи кутији за добровољне прилоге и убацујући онолико колико су били у могућности, без узимања играчке за узврат. Притом, дечаци довољно савесни и свесни ситуације у којој се налазимо због коронавируса, сместили су се у ’ладовини дрвета, са све заштитним маскама на лицима.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести