Брдо од смећа засуто земљом па пошумљено

БЕЧЕЈ: Јака киша омела је недавно намеру комуналаца да упознају представнике медија са комплетним изгледом Градске депоније смећа „Ботра“. Бечејско предузеће за комуналне услуге „Потисје – Бечеј“ представило је зато своју делатност у хангару за прикупљање секундарних сировина.
д
Фото: Dnevnik.rs

Депонија је убедљиво највиша „кота“ Бечеја. Комплетно је покривена земљом. Комуналци су тако испунили дато обећање везано за реализацију акције очувања животне средине.

- Подсетио бих да смо рекли да ћемо, захваљујући уштеди на папиру због преласка на електронско плаћање, купити саднице и озеленити депонију. Подржао нас је Горански расадник у Суботици, где смо набавили саднице, и на сваку купљену садницу донирали су своју. Тако смо засадили 400 садница на депонији „Ботра“, чиме смо подигли ветрозаштитни појас ширине десет метара у ком су засађена три реда садница - упознао је представнике медија директор „Потисја– Бечеј“ Золтан Фејеш.

Кад засађена стабла одрасту, заштитиће околину од непријатних мириса који се шире са депоније и биће ветрозаштитни појас тада већ затворене депоније. Исто је урађено и око сметлишта у Дрљану и Милишеву, где је посађено 50 садница,

Одлуком Владе Републике Србије из 2018. године, локалне самоуправе не могу да отварају нове депоније, већ ће смеће морати да одлажу на регионалне, а у случају бечејске општине то ће бити на Регионалној депонији у Кикинди.

- Како сада ствари стоје, ова депонија ће се затворити крајем 2022. године. Јер, овде је преостало места још за око 50.000 тона смећа, а како на годишњем нивоу сакупимо нешто преко 20.000 тона смећа, то значи да ће се од 2023. године смеће одвозити на Регионалну депонију Кикинда. Подсетио бих да ће то оптеретити наше пословање, самим тим подићи цену нашим корисницима, јер тренутно тона депоновања смећа на Регионалној депонији Кикинда износи око 25 евра - додао је Фејеш. - То је разлог што смо већ кренули са сакупљањем и селектирањем секундарних сировина, чиме у знатној мери смањујемо количину смећа за депоновање у Кикинди.

До затварања депоније „Ботра“, поред папира, картонске, металне и пет амбалаже, планира се и селекција биоразградивог отпада и грађевинског шута, који се претварају у секундарну сировину. Замисао је да се тако смањи количина смећа за депоновање у Кикинди.

Управо из наведених разлога, доста тога је урађено на Градској депонији „Ботра“. Поред реконструисаног платоа, изграђене су стазе за лакши пријем смећа, затим затворени простор за селелектирање секундарних сировина, балирање и пресовање...

-Управо је завршен поступак јавне набавке за куповину новог камиона за одношење смећа, следи потписивање уговора и очекујемо да ће почетком децембра стићи четврти камион. У минуле четири године купован је по један годишње. Више нећемо имати застоја у одношењу смећа због квара возног парка, нити ћемо ангажовати возила са стране. Све то нам олакшава и убрзава производњу- закључује директор комуналне фирме „Потисје-Бечеј“ Золтан Фејеш.

И по киши на „Ботри“ се радило пуном паром. Камиони су довозили смеће, друга возила секундарне сировине, радници су раздвајали материјал по саставу, а пресоване бале су одлагане спремне за даљу прераду.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести