„Просефест” КЦНС ове године у онлајн форми

Разговором насловљеним „Све сеобе Бекима Сејрановића“, посвећене овом изузетном прерано преминулом писцу, данас у 12 часова почиње уводни програм „Просефеста“.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Ова међународна књижевна манифестација, коју по 14. пут организује Културни центар Новог Сада ове године ће због епидемиолошке ситуације бити одржан у онлајн форми, а програм фестивала биће доступан свакодневно најширем аудиторијуму на званичном Јутјуб каналу КЦНС. О стваралаштву Бекима Сејрановића (1972-2020) писца из Босне и Херцеговине говориће Ђорђе Деспић, Срђан Срдић и Драган Бабић.

Свечано отварање “Просефеста” је сутра у 12 часова и моћи ће да се прати он лајн. После поздравне речи Мирјане Фрау Гардиновачки, члана Организационог одбора „Просефеста“, фестивал ће отворити Бојан Панаотовић, директор КЦНС. Тада ће бити уручена и награда која се додељује на овом фестивалу названа по творцу модерног српског романа из 19. века Миловану Видаковићу, а ове године је припала познатом приповедачу, есејисти и романописцу Јовици Аћину. Биће затим представљена и Писма Виктора Јерофејева, прошлогодишњег добитника Међународне књижевне награде „Милован Видаковић“. У музичком делу програма учествује Васил Хаyиманов. После званичног отварања биће приређен први књижевни сусрет са овогодишњим лауреатом Јовицом Аћином са којим се разговарати Марјан Чакаревић као и ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Главни фестивалски програм траје три дана и угостиће реномиране ауторе из земље и иностранства, а публика ће имати прилику да сваког дана од 12 часова прати он лајн књижевне разговоре. Међу гостима 14. Међународног фестивала “Просефест”, уз Јовицу Аћина, су две ауторке млађе генерације Румена Бужаровска (Северна Македонија) која је уврштена међу десет најзанимљивијих савремених европских писаца и Лана Басташић (Хрватска/Србија) чији је роман првенац “Ухвати зеца” добио Европску награду за књижевност и био у најужем избору за НИН-ову награду. Гости фестивала ће бити и два писца из Босне и Херцеговине Семездин Мехмединовић и Дарко Цвијетић, а путем видео линка у програм ће се укључити и Карил Филипс из Велика Британије. Његову књигу “Далека обала” управо је објавио Културни центар Новог Сада у сарадњи са “Партизанском књигом” и то је први наслов овог аутора преведен на српски језик.

„Просефест” по свој концепцији намењен је пре свега младој публици која тек стасава и формира свој читалачки укус. И ове године, већ по традицији уз књижевне критичаре разговоре са писцима модерираће ученици новосадских гимназија.       

Н. Попов

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести