Екстремне временске прилике изазвале велике губитке у 2020.

ЛОНДОН: Свет је наставио да плаћа веома високу цену за екстремне временске услове 2020. године, наводи се у извештају хуманитарне организације Кришћан ејд.
oluja britanija, tanjug ap
Фото: Tanjug (Ben Birchall/PA via AP)

У позадини климатских промена, у студији је наведено 10 догађаја у којима је изгубљено хиљаде живота и причињена велика материјална штета, пренео је ББЦ.

Шест догађаја се десило у Азији, а поплаве у Кини и Индији проузроковале су штету већу од 40 милијарди долара.

У САД урагани и пожари су проузроковали губитак од око 60 милијарди долара.

Необично кишна сезона монсуна изазвала је велике губитке у Азији.

У обилним поплавама у Индији забележено је више од 2.000 смртних случајева, а милиони људи су расељени из својих домова.

Вредност осигураних губитака процењује се на 10 милијарди долара.

Кина је претрпела још већу финансијску штету од поплава, која је између јуна и октобра ове године износила око 32 милијарде долара.

Губитак живота услед ових догађаја био је много мањи него у Индији.

Неки догадаји су у кратком временском периоду направили огромну штету.

Циклон "Амфан" погодио је Бенгалски залив у мају и за само неколико дана проузроковао губитке процењене на 13 милијарди долара.

Африку су погодили ројеви скакаваца који су уништавали усеве и вегетацију причинивши штету у износу од 8,5 милијарди долара.

УН су ове ројеве повезале са климатским променама, а необично јаке кише на Блиском Истоку и Рогу Африке последњих година допринеле су њиховој појави.

Европа је, такође, била погођена када је Олуја Кјара у фебруару захватила Ирску, Велику Британију и неколико других земаља.

Том приликом је изгубљено 14 живота и причињена штета у износу од 2,7 милијарди долара.

Кришћан ејд наглашава да су ове цифре за финансијске трошкове вероватно потцењене јер се заснивају само на осигураним губицима.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести