Трампу прети опозив пре инаугурације Бајдена?

ВАШИНГТОН: Илхан Омар, демократска чланица Представничког дома, најавила је да ће саставити предлог о опозиву председника Доналда Трампа, након што је он позвао своје присталице да се боре да преокрену његов пораз на изборима, и то само 13 дана уочи заказане инаугурације изабраног председника Џоа Бајдена.
t
Фото: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Не можемо му дозволити да остане на положају, ради се о очувању наше Републике и морамо да испунимо своју заклетву, поручила је на Твитеру Илхан Омар, иако су преостале још само две недеље пре него што новоизабрани председник Бајден преузме дужност.

Александрија Окасио-Кортез, такође демократа из Представничког дома и чланица групе либералних законодаваца, које често напада председник Трамп, поновила је позив Илхан Омар твитом који се састојао од само једне речи - "опозив", пренео је Глас Америке.

Шеф велике америчке пословне групе која представља 14.000 компанија, укљуцујуци Ексон Мобал, Фајзер и Тојота Мотор Корпорејшнм Џеј Тимонс позвао је високе америцке званицнике да размотре смену председника Доналда Трампа са положаја након што су присталице одлазећег председника синоћ упале у зграду Конгреса.

Тимонс је изјавио да је Трамп "подстицао насиље у покушају да остане на власти и да сваки изабрани лидер који га брани, крши своју заклетву на поштовање Устава и одбацује демократију ради анархије."

Додао је да би потпредседник Мајк Пенс требало да размотри покретање 25. амандмана ради очувања демократије.

Поменути 25. амандман предвиђа да се председничка овлашћења пренесу на потпредседника ако његов кабинет закључи да председник из физичких или менталних разлога није у стању да обавља свој посао, додаје Глас Америке.

Да би се то догодило неопходно је да потпредседник и већина кабинета прогласе председника неспособним да обавља своју дужност.

У случају да председник одбаци те тврдње, онда је неоходно да две трећине Представничког дома и Сената гласају да поставе потпредседника на цело државе.

И док је 25. амандман неколико пута коришћен од када је усвојен 1967. године, никад није покренута оваква врста процедуре да се председник смени.

Трамп је већ једном опозван у Представничком дому, 2019. године, по оптужбама да злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса и тако постао трећи амерички председник који је опозван у доњем дому Конгреса.

За прву тачку предлога - злоупотребу положаја - гласало је 230 чланова Представничког дома, док је против било 197.

Друга тачка - опструкција Конгреса - усвојена је гласовима 229 представника, док је 198 било против.

У фебруару ове године, горњи дом Конгреса, Сенат, одбио је опозив Трампа.

За прву тачку за је гласало 48, а против 52, а за другу тачку је гласало 47, а против 53.

Обрисао спорне коментаре, Твитер му одблокирао налог

Председник САД Доналд Трамп обрисао је три спорна твита са свог налога, пошто га је компанија Твитер оптужила за изазивање насиља, због чега му је налог суспендован на 12 сати.

Осим што му је закључан налог, њему су из ове друштвене мреже запретили да ће му заувек угасити налог ако не обрише спорне коментаре, након што су и Твитер и Фејсбук саопштили да се због његових порука повећала вероватноћа да дође до насиља које су изазвале његове присталице у Вашингтону, пренео је Скај њуз.

То се и догодило - Трампови симпатизери су дошли у главни град САД где су тврдили да су избори покрадени, након чега су настали нереди у којима су страдале четири особе.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести