Јовановић: Ситуација много боља, дупло мање хоспитализованих

БЕОГРАД:  Директорка Института за јавно здравље “Батут” Верица Јовановић каже да је епидемијска ситуација у Србији много боља него пре две недеље и да је број хоспитализованих скоро двоструко смањен уз напомену да је важно спровести вакцинацију у што ширем обухвату да би се стекао колективни имунитет и спречило даље ширење вируса корона.
 Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović  Foto: Tanjug/video
Фото: Директорка Института "Батут" Верица Јовановић Фото: Танјуг/видео

Јовановић је рекла да је у ковид болницама 5.544 пацијената, који су у тешком клиничком стању, док је пре две недеље, односно 27.децембра, на лечењу било њих 9.731.

“Све препоручене мере заштите су неопходне и надаље, јер се ова болест се преноси лако. Комуникација и контакти у затвореним просторима су главни узрок преноса болести и зато апелујемо на примену свих мера”, рекла је Јовановић за ТВ Пинк.

Она је навела да се до синоћ више од 120.000 људи пријавило за вакцинацију против корона вируса истичући да то је неопходна мера са медицинског аспекта и да се зато препоручује.

Подсетила је да су у првој фази имунизације вакцинисане групе које носе највећи ризик или се налазе у највећем ризику од заражавања, а корисници старачких домова, запослени у тим установа и здравствени радници који раде у црвеној зони.

У следећој фази биће вакцинисани старији од 75 година, а након њих старији од 65 година.

“Затим на ред долазе они који раде у службама које интензивно комуницирају са становништвом - шалтерски службеници, запослени у производњи хране, као и особе са хроничним обољењима”, рекла је Јовановић.

На питање да ли ће морати да се вакцинишу и деца, Јовановић је рекла да су све вакцине, које су у употреби, тачно дефинисане за узраст који може да буде обухваћен том вакцинацијом.

Нагласила је да је Фајзерова вакцина намењена за старије од 16 година, а Спутњик В за старије од 18 година.

“Убеђена сам да ћемо у наредном периоду имати вакцине за млађе узрасте, а док те вакцине не стигну, поштоваће се препоруке произвођача”, нагласила је Јовановић.

Коментаришући разне заблуде и питања о деловању вакцина против вируса корона, Јовановић је рекла да је то уобичајено и очекивано када се ради о новој болести и вакцинацији , али да је важно дати стручне информације о томе.

“На сајту “Батута” биће посебан део под насловом “питања и одговори” где ће стручњаци из те области одговарати на сва питања о вакцинацији. То ће бити један од начина да уклонимо поједине непознанице о вакцинама”, рекла је Јовановић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести