Донација Института за ратарство и повртарство угроженима због земљотреса на Банији

Пред предстојећу сетву, Институт за ратарство и повртарство донирао је 400 сетвених јединица хибрида кукуруза марке НС семе српском народу на територији Баније у Хрватској, у склопу заједничке акције са Српском православном црквом и Српским народним вијећем у Хрватској.
banija
Фото: Приватна архива

Том приликом, делегација Института посетила је домаћинства на том подручју, које је угрожено због земљотреса, те су се упознали са њиховим условима живота и радом пољопривредника.

Заменик директора Института Вук Радојевић истакао је да је Институт за ратарство и повртарство, као институт од националног значаја за Републику Србију, препознаје своју улогу и потребу да помогне свом народу, који је претрпео огромну штету, услед земљотреса крајем прошле године. Он се, такође, захвалио и Српској православној цркви – Митрополији загребачко-љубљанској, на чију иницијативу је покренута акција, као и Српском народном вијећу, који су помогли у донацији.

– Обишли смо више домаћинстава, којима смо донирали семена кукуруза хибрида, које смо изабрали у односу на квалитет земљишта, географску позицију и надморску висину – рекао је Радојевић. – Пољопривредници које смо посетили веома су скромни и вредни и свако домаћинство је исказало неизмерну захвалност, јер им је овом донацијом практично омогућено да започну ову пољопривредну сезону и остваре неки приход.

Фото: Приватна архива

Како из Института за ратарство и повртарство кажу, посвећени су њиховој мисији да се обезбеди довољна количина врхунско квалитетног семенског материјала за сигурну жетву, као и да ће као друштвено-одговорна установа наставити да брину о најугроженијима.

– Институт стоји на располагању Српском народном вијећу, које је покренуло велику акцију “Банија је наша кућа”, а ја позивам све људе добре воље да се прикључе – нагласио је Радојевић. –  Наш народ тамо не живи у својим кућама, већ у привременим контејнерима и немају основне услове за живот, стога морамо урадити све што је у нашој моћи да им помогнемо.

Представници Српског народног вијећа и потпредседник Владе Републике Хрватске захвалили су се на подршци и донацији Института најугроженијим пољопривредним произвођачима.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести