Влада Црне Горе изгубила поверење парламентарне већине, шта следи?

ПОДГОРИЦА: Влада Црне Горе је у кризи, каже председник Грађанске алијансе (ГА) Борис Раонић, али не верује да би неко из партија на власти могао да покрене питање ванредних избора јер, како сматра, интереси парламентарне већине већи су од међусобних разлика.
crna gora
Фото: Tanjug/Flickr, ilustracija

“Овде је једна истина, а то је да се влада налази у једној озбиљној кризи. Не постоји озбиљнија ситуација за једну владу од оне коју имамо данас, а то је да се највећи конституент већине изјасни да нема поверење у премијера државе", рекао је Раонић за подгоричку Нову М тв.

Лидери Демократског фронта јуче су саопштили да влада Здравка Кривокапића није испунила очекивања и да би премијер требало сам да покрене питање поверења извршној власти.

Према писању подгоричких Вијести, они нису рекли ко ће покренути питање поверења влади у парламенту због непотписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ), али су поновили да ће даље кораке дефинисати након консултација унутар савеза “За будућност Црне Горе” и партнерима са којима имају већину у парламенту.

Из Демократске Црне Горе су Вијестима рекли да још нису добили позив на разговоре од ДФ-а, али сматрају да питање поверења влади не треба покретати.

Из ГП УРА и СНП-а нису одговорили на питања Вијести.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић изјавио је јуче да премијер треба да одговори на то да ли може да влада ако нема подршку парламентарне већине.

“Ми смо саопштили наш став да због политике коју води, због неиспуњених обећања која су дата Српској православној цркви, влада није испунила очекивање и они немају наше поверење. Сада је важно да чујемо шта каже премијер”, рекао је Мандић.

Из владе такође нису одговорили на питања Вијести да ли ће премијер иницирати разговор између челника владајуће коалиције и да ли ће сам затражити гласање о поверењу влади, што је један од предлога ДФ-а.

Мандић је раније оценио да је одбијањем да потпише Темељни уговор са СПЦ, премијер направио тежак скандал.

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић сматра да је разговор челника влађуће коалиције премијера лидерима владајуће коалиције неопходан.

И лидер ПзП-а, чланице владајуће коалиције, Небојша Медојевић слаже се да је влада изгубила поверење већине.

Медојевић сматра да је премијер већ требало да затражи гласање о поверењу владе у парламенту.

"Нажалост, премијер показује недостатак елементарне политичке одговорности и доноси одлуке као да је краљ, а ми сви остали смо његови дворјани који треба да се диве његовој генијалности и да слепо слушају његове наредбе”, казао је Медојевић.

Сматра да је игнорисање парламента недопустива политичка пракса и понашање премијера у парламентарним демократијама и он представља перманентни извор криза, не само владе већ и парламента.

"Након обављених консултација ДФ ће дефинисати свој однос према овој неприхватљивој и веома опасној пракси премијера”, рекао је Медојевић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести