Пливачка штафета у Токију циља финале

Пливач зрењанинског Пролетера Никола Аћин биће учесник предстојећих Олимпијских игара у Токију, као члан мушке пливачке штафете Србије на 4x100 слободно.
s
Фото: Приватна архива

Наша штафета, у саставу Велимир Стјепановић, Урош Николић, Андреј Барна и Никола Аћин, на недавно завршеном Европском првенству, остварила је време 3:13,73 минута, што јој је донело другу позицију, на листи преостала четири слободна места за учешће на Олимпијади. Аћин је, иначе, пети пливач Пролетера од 2000. године, који ће представљати Србију и свој град на највећој планетарној спортској смотри.

- Остварили смо циљ и то нам је и био примарни план. Поносни смо и драго нам је што смо успели, а сада нам преостаје да одрадимо већи део посла. Очекујемо што бољи наступ и надамо се финалу, али нећемо превише да се фокусирамо на то. Једноставно, пажњу ћемо усмерити на нас саме, с намером да дамо све од себе, да се измене одраде што боље и, наравно, да отпливамо стазу што је брже могуће – рекао је Аћин за „Дневник“.

Он је прошле недеље учествовао и на престижном међународном пливачком такми-

чењу „Бања Лука опен 2021“, које је окупило више од 450 такмичара из региона. Освојио је златне медаље на 50 и 100 метара краул.

- Искрено, очекивао сам мало бољи резултат, али ми је драго што сам пливао нешто брже него на Европском првенству на 100 метара краул – истакао је овај Зрењанинац, који се с екипом Пролетера, предвођеном тренером Милорадом Радишићем, у недељу увече вратио у свој град.

Никола је јуче отпутовао за САД где живи већ неколико година, а одатле ће се отпутовати на Олимпијаду у Токио.

- Вероватно ћемо Андреј Барна и ја заједно пут Токија и тамо ћемо се наћи с остатком екипе. Ако се не варам, наша штафета наступа 25. јула.

Један од најбољих српских пливача млађе генерације, у Америци студира и каже да су услови тамо одлични, тако да може да се фокусира и на пливање и на учење, што му је и био циљ.

- После три године боравка у САД, могу да кажем да је то био прави избор и надам се да ће ми последње две године тог боравка које су испред мене бити још боље. Планирам да останем у Америци и да пливам до Олимпијских игара у Паризу 2024, а после тога ћемо да видимо. Можда одем и у спортску пензију – уз осмех је поручио Никола Аћин.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести