Бамби ће готово дуплирати производњу плазме

ПОЖАРЕВАЦ: Нови производни погон Концерна Бамби у Пожаревцу вредан 12 милиона евра у коме ће се производити плазма кекс почеће да ради у септембру ове године и омогућиће готово дуплирање производње тог популарног кекса, најавио је данас директор Драган Стајковић током посете председника ПКС Марка Чадежа тој компанији.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Прошле године смо премашили 30.000 тона готових производа од чега је било 22.000 тона плазме. Капацитет нове линије ће бити 15.000 тона годишње што ће готово дуплирати нашу производњу плазме што је озбиљна количина", рекао је Стајковић.

Додао је да ће то Бамбију омогућити повећање извоза на псотојећа и отварање нових тржишта.

"Ми смо већ почели извоз у Русију, сутра нам долазе партнери из Бугарске, кренули смо са Аустријом и Швајцарском захваљујући Хеленику, затим имамо Мађарску, преговарамо с Украјином па чак и Нигеријом", рекао је директор Бамбија.

Он је најавио да ће у току године почети још једна инвестиција у развојни центар у који ће бити уложено више од милиона евра.

Објаснио је да ће ту бити постављене мини линије на којима ће се пробати иновације у тренутну производњу и ширење производних програма.

Стајковић је рекао да ће у раду развојног центра учествовати универзитети и средње школе, како би између осталог студенти и ученици имали где да спроводе праксу и стручно усавршавање.

Он је нагласио да је чињеница да је Бамби део Кока кола Хеленик групе отворила велике развојне шансе и светско тржиште за познате производе ове пожаревачке фабрике.

Председник Привредне коморе Србије Чадеж нагласио је да је Бамби постигао привредни успех и у условима кризе.

"Фантастична је ствар када компанија у години која није нимало лака успе да повећа извоз за 15 одсто. Фантастично је када дођете у компанију која је била лидер у региону и видите да полако расте у светског лидера као део Кока кола Хеленик групе", рекао је Чадеж.

Објаснио је да Бамбију то омогућава да отвори светско тржиште, јер ће Бамбијевих производа ускоро вероватно бити у кафићима широм света који су власништво Кока - коле.

"То је незамисливо било за неког ко долази из мале земље са малим тржиштем", рекао је председник ПКС-а.

Чадеж је рекао да је Бамби ушао у систем дуалног образовања и позвао родитеље и децу из Пожаревца и околине да искористе прилику и упишу један од два смера, оператер у прехрамбеној индустрији и прехрамбени техничар, и придруже се овој компанији.

"Ускоро ће на производима Бамбија бити знак чуваркуће што ће купцима значити да су куповином тих производа осигурали некоме у Србији радно место и помогли да вртићи школе и болнице изгледатају боље, јер је тај производ 80 одсто направљен у Србији", истакао је Чадеж.

Он је нарочито поздравио то што је нова решења из области роботике за потребе производње у Бамбију створила група домаћих стручњака из једне зрењанинске фирме.

Директор Кока - кола Хеленик групе за Србију и Црну Гору Светослав Атанасов рекао је да Бамби има веома важну улогу у производном програму Кока коле, јер је то највећа аквизиција те корпорације и један од њених напопуларнијих брендова.

"Ово ће нам омогућити да још више побољшамо нашу понуду и раст Бамбија, не само у региону, већ на читавом тржишту које покрива Кока кола Хеленик група. За нас је српско тржиште оно на коме се инвестира и Бамби је доказ за то", рекао је Атанасов.

Он је рекао да је Кока - кола са куповином Бамбија стекла учешће од 0,6 одсто српске економије и тржишта рада и да је то само почетак.

"Пожаревац је увек Бамби посматрао као своје привредно богатство, јер је то компанија која запошљава наше људе и пуни буџет града, али утиче и на привредни раст Србије", изјавио је градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Он је поздравио инвестиције као знак да је Бамби успео да опстане и развија се, а нарочито најављено улагање у развојни центар компаније.

Инвестиција у нови производни погон је највећа од приватизације Бамбија и од уласка Кока - коле у власништво ове компаније 2019. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести