Нови дневни рекорд заразе у Ј. Кореји, строге мере од понедељка

СЕУЛ: Јужна Кореја забележила је данас највише дневних инфекција ковид-19, што је трећи дан узастопно рекордно висок број нових случајева, саопштила је Корејска агенција за контролу и превенцију болести.
korona
Фото: pixabay.com

Од понедељка мере против корона вируса први пут ће бити подигнуте на најстрожи могући ниво у Сеулу и суседним регионима, јер је низ нових инфекција у кратком рекао изазвао повећану забринутост.

Земља је у петак, за 24 часа, регистровала 1.378 нових случајева ковид-19, у односу на претходни рекорд од четвртка са 1.316 потврђених у дану, а власти упозоравају да растући тренд може удвостручити број нових случајева до краја јула, преноси Ројтерс.

Новим мерама од понедељка школе ће бити затворене, јавна окупљања ограничена на две особе после 18 часова, а сви скупови или други догађаји забрањени.

Према одлуци власти, и ноћни клубови и барови ће бити затворени, док је у ресторанима и кафићима дозвољена ограничена посета, а после 22 часа само услуга за понети.

Иако ће нова ограничења "нивоа 4", најтежих од свих мера социјалног дистанцирања, бити уведене у понедељак, власти су препоручиле становницима да се уздрже од било каквих приватних окупљања већ од данас.

Јужна Кореја је у потпуности имунизовала само нешто више од 10 одсто од својих 52 милиона становника, док је 30 одсто њих добило једну дозу, већином старији од 60 година, а земља има план да достигне колективни имунитет пре новембра вакцинисањем 70 одсто становништва с најмање једном дозом до септембра.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести