Сања Милосављевић издала књигу „Неговање са љубављу”

Након 30 година искуства кућне неге и посла на терену, Сања Милосављевић из Сремске Каменице издала је књигу “Неговање са љубављу кроз хемиотерапију и зрачење ”, у којој је “главни јунак” лековито биље.
8 - bilje
Фото: Сања Милосављевић, фото: Приватна архива

У књизи се могу прочитати разни савети и рецепти, као што је купка од мајчине душице, али и бенефити масаже шведен битером, па и зашто је користан невенов балзам и како га користити.

-По струци сам педијатријска сестра, али сам имала прилику и да радим у Геронтолошком центру у Новом Саду у кућној нези и на чуђење свих, заљубила се у тај посао. Радила сам у Дечјој болници, али мање имам искуства у здравственим инситуцијама, јер ме је живот однео и на другу страну, и након пет година живота у иностранству, када сам се вратила, поново сам се окренула послу који волим- каже Милосављевић, од које можете чути и осим тога колико је биље лековито, да је исто тако важно и свакодневно дисати дубоко, као у вежбама за јогу, како бисте умирили тело и ум.

Од 2000. године јавља се већа потреба за кућном негом, што њених пријатеља, што њихових пријатеља, а како прича Сања, код нас је кућна нега увек била пуно тражена.

-Имала сам жељу да помажем углавном тежим, старијим пацијентима, којима више нису ни лекови помагали и питала сам се како ја могу да помогнем, шта могу да урадим да неко мирно спава или бар мало се опусти и одмори и тада сам почела да користим лековито биље у неговању, то је било 2001. године- прича Сања, која наставља да изучава биљке већ пуних 20 година.

Важно је да се користи наше лековито биље, наставља Милосављевић, јер људима помажу биљке са поднебља у ком живе.

-Тако сам осмислила посебне купке, јер је немогуће тешког пацијента ставити у купку, али сам направила моју комбинацију, како да урадим негу у кревету, односно мини купку. Реч је о концентрованом чају мајчине душице, којом освежим особу у кревету коју негујем и добили смо одличан ефекат, где сам ја остала заиста затечена као здравствени радник- наводи Сања. -Те купке су помогле људима који су изнемогли, старији и нико није мислио да ће моћи устати из кревета, ја сам већ након пар дана почела да их оспособљавам за нормалан живот, враћала им се снага, апетит и то је за мене било потпуно ново и дивно искуство. То је онда постао мој начин неговања.

Сања Милосављевић каже да су је у почетку позивали пријатељи и људи по препоруци, када су теже ситуације код пацијената, а она је прихватала да помогне, оспособи људе и брзо их опорави.

-Звали су ме да помогнем старијој особи након хемиотерапије и тада сам први пут применила свој рецепт са лековитим биљем у нези, још 2003. године, јер жена није подносила добро терапију. Након 14 дана неге лековитим биљем, жена се повратила, те је могла да настави да прима терапију и све се завршило добро- прича Сања. -Увидела сам како физички иде опоравак уз биље и неговање и предложила јој да настави да пије чајеве и тада први пут почињем да правим чајеве од домаћег, лековитог биља.

Она каже да јој је најпре било важно да проучи све, како се биљке не би косиле ни са једном терапијом и од тад ради са особама које се лече хемиотерапијом.

-Брзо сам схватила да лековито биље помаже нашем организму да се брзо опорави, друго, враћа га у равнотежу, држи га снажним. Током година имала сам пуно пацијената са различитим врстама најтежих болести, те сам схватила да без обзира на протокол лечења, лековито биље јако лепо делује у свим ситуацијама- каже Милосављевић. -Никада нисам имала исти случај, све је било различито, од година, стања, врсте карцинома или леукемије, лековито биље је свима пријало.

Милосављевић је издала књигу кад је наступила пандемија, а настала је због велике примене лековитог биља и огромног искуства, које је Сања хтела да подели са другима.

-Знате нешто што може да помогне или олакша другом, а ја не могу да будем са свима да помогнем директно. То је и велика одговорност, али та књига је морала да изађе- сматра Сања, која је са својим пацијентима била у свакодневном контакту, па је и данас на вези са децом коју је неговала, која данас имају децу, а имали су озбиљне болести. Кроз свакодневни контакт је могла да добија и одговор како се пацијенти осећају након њених чајева, купки и друге неге.

-Видела сам дејство биљака и за које време побољшавају организам и биљке јесу велико благо и данас кад ме питају за неку тегобу, ја одмах знам биље које доводи то у равнотежу и прочишћава организам- каже Сања. -Ја не причам о лечењу биљем, већ једноставно како се организам враћа у равнотежу уз помоћ лековитог биља. Дотичемо се тога да наш организам заиста има механизме којима када помогнемо, сами себе лече.

Сања каже да већ три деценије изучава природне начине који могу да помогну организму, али да никако не спори класично лечење, нити се меша пацијентима у лечење, јер није лекар.

-Ја сам увек гледала како да поправим стање које је тренутно, шта ја могу да урадим и како да помогнем. То није начин лечења, већ начин неговања, тако је и књига добила назив- каже Сања Милосављевић. -Књига није намењена само болесним људима, већ и њиховим породицама, али и може користити и здравим особама. Књига је заправо водич или упутство како неко сам да се негује током лечења, или како породица да помогне, а пуно сам радила и са родитељима који негују децу, а она најбоље реагују на лековито биље, од првог момента, јер деца немају предубеђења у вези болести и не праве отпор као одрасли колико треба да попију чаја.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести