Рио Сава: Нелогични протести против зелене транзиције

БЕОГРАД: Ми најављени еколошки протест у Београду поосматрамо као забринутост људи за животну средину, али је мало лицемарно залагање за чист ваздух уз противљење пројекту који треба да омогући зелену транзицију, изјавила је данас за Танјуг Весна Продановић, генерална директорка компаније Рио Сава експлорејшен, која је дао Рио Тинта.
rio sava
Фото: Танјуг (видео)
"Рио Тинто је у Србји присутан 20 година, а последњих 17 година радимо на развијању пројекта Јадар. Сада смо у фази када приводимо крају израду пројектне документације и спремамо се за добијање свих неопходних дозвола и у фази када људи разумеју да смо на корак да почнемо изградњи и самим тим је појачана пажња и интересовање јавности за наш пројекат, а говорим о протестима који су организовани за сутра у Београду", рекла је Продановићева.
Нагласила је да се у Рио Сави полази од претпоставке да је реч о еколошком протесту и да сви који учествују у њему изражавају своју бригу за заштиту животне средине.
"На тај начин се односимо према протестима, а као одговорни људи у компанији имамо своје ставове о свим друштвеним појавама, па самим тим и о томе да ли су ово заиста само еколошки протести", додала је Продановићева.
Истакла је да је пројекат Рио Тинта Јадар највећи рударско-процесни пројекат који треба да буде реализован у Србији.
"Увек смо отворено говорили да оваква инвестиција може да има негативан утицај на животну средину. Битно је да знамо и што бих волела да сви учесници пројекта прихвате, дајте да се инфомришу потпуно из поузданих извора, да имају поуздане информације и на бази тога да доносе суд о томе да ли је пројекат позитиван или не", рекла је директорка Рио Саве.
Додала је да се компанија слаже са иницијативама које су усмерене на заштиту животне средине, али је скренула пажњу на нелогичности мотива протеста.
"Када говоримо о чистом ваздуху, чистој води, то су циљеви и нас који радимо у компанији Рио Сава. Искрено речено, мало је лицемарно рећи да се залажемно за чист ваздух, а да не желимо да подржимо пројекат који ће дати основне сировине које би омогућиле зелену транзицију, дакле литијума који служи за складиштење еклектричне енергије и бората који су неопоходни за изградњу соларних и ветроелектрана. Пројекат Јадар има шансу да утиче позитивно и да помогне томе да имамао и чистији ваздух и чистију животну средину", поценила је Продановићева.
Нагласила је да Рио Тинто 20 година присутан у Лозници и да има одличну сарадњу са локалним становништвом.
"Приметно је да је у последњих годину дана формирано неколико невладиних организација и организација мештана који су забринути за пројекат. Наш став је да отворено сарађујемо са свима. Имали смо преко 20 дана ''отворених врата'' током који смо разговарали са више од 500 мештана. Имамо и онлајн састанке на којима је учествовало око 300 љуиди, организујемо често састанке са месним заједницама, радимо са локалном заједницом да видимо који су то пројекти који могу да побољшају квалитет њиховог живота", рекла је директорка Рио Саве.
Навела је да је компаније санирала више од 20 километара путева које је користилиа и да је помогла у време пандемије локалну болницу.
"Желимо да сарађујемо са тим људима. Рударски пројекти се релаизују дугорочно и ми планирамо да живимо са тим људима. Дакле, интерес нам је да са њима успоставимо добру сарадњу. Сарадња је била добра прошле године када је почело око земљишта, дошло је до одређених поремећаја и сада постоје људи који се противе и не желе са нама да сарађују", приметила је Продановићева.
Додала је да у комапнији то уважавају, али да позивају и њих да сарађују са Рио Савом како би им комапнија доставила све неоходне податке, како би локални мештани проценили да ли желе пројекат Јадар или не.
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести