У сусрет 45. Фрушкогорском маратону

Љубитеље пешачења и планинског трчања у природи 7. и 8. маја очекује 45. Фрушкогорски маратон, најстарија манифестација овог типа у Европи.
д
Фото: Фрушкогорски маратон

– Позивамо све љубитеље пешачења да дођу и подсећам да ће режим саобраћаја бити рестриктиван и да је ГСП обезбедио превоз до Поповице – истакао је Ненад Сударов, директор Фрушкогорског маратона, познати триатлонац и спортски радник.

Од 19 стаза, пет су такмичарске и индивидуалне спортске пријаве за те могуће је одрадити искључиво онлајн до недеље. После овог рока, сви могу да се пријаве на дан маратона на циљу на Поповици, али ће цена бити већа. Осталих 14 стаза су рекреативне и циљ им је промоција здравог начина живота и очување природе, као и културног и историјског наслеђа. За грађане је пријава на сајту до 3. маја, а онда само на дан маратона.

Свако ко још увек није изабрао једну од 19 припремљених стаза, прилагођеним свим узрастима и нивоима форме, може то да учини путем интернета у следећа два дана и на тај начин избегне гужву приликом пријава на дан одржавања маратона.


Такмичарске стазе

Стазе које су сертификоване од стране ИТРА (Међународне асоцијације трејл трчања) такмичарског су карактера и квалификационе су за Трку на Мон Блану. То су: Ултра екстремни маратон (5 УТМБ бодова), Ултра маратон (4 бода), Средњи источни маратон (3 бода), Мали источни екстремни маратон (2 бода) и Приправнички јужни маратон (1 бод).


– Новост је да ћемо у недељу, 8. маја, са почетком у 11.30 часова отворити дечју “Књижевну стазу” у дужини од четири километра у оквиру програмског лука Будућност Европе. Фрушка гора је била инспирација многим познатим песницима и песникињама, па је тако дошло до ове идеје. Како бисмо обогатили шетње многобројних посетилаца, позивамо најмлађе да учествују у стварању ове посебне стазе – казао је Сударов.

Старт маратона је 7. маја на Поповици у 9 часова, где је и циљ, осим за неке стазе. Почетна тачка за Мали маратон запад-запад је у 10.30 сати код манастира Јазак, а циљ је на Бранковцу. Учесници Приправничког маратона запад-запад кренуће у 13 сати на Летенки 1, а стазу ће завршити на истом месту.

Г. Маленовић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести