У другом полуфиналу Евровизије Констракта брани боје Србије

Српска представница на „Песми Евровизије“ Ана Ђурић, познатија као Констракта, вечерас наступа на овом европском музичком такмичењу, а њен перформанс гледаћемо од 21 час на првом програму Радио-телевизије Србије у директном преносу.
1
Фото: Промо

У вечерашњој другој полуфиналној вечери Констракта наступа под редним бројем три, уз још 17 других земаља, које ће, поред наше, покушати да се домогну финала, које ће у Торину бити одржано у суботу, 14. маја.

И очи региона биће упрте у нашу Констракту будући да се у првом полуфиналу није пласирала ниједна од околних земаља, а вечерас ће, осим Србије, наступити и преостале наше комшије - Црна Гора, Северна Македонија и Румунија. Ипак, судећи бар по кладионицама ни њима се не смешка финале, док Констракта важи за фаворита и у завршници јој за сада предвиђају 10. место. Осим наше и комшијских земаља, у другом полуфиналу такмичиће се и Финска, Израел, Azerbejyan, Грузија, Малта, Сан Марино, Аустралија, Кипар, Ирска, Естонија, Пољска, Белгија, Шведска и Чешка. 

Како је у суботњем издању Дневников ТВ магазин у интервјуу Констракта најавила, њен наступ неће се у концепту и приступу разликовати од оног који смо видели на националном избору за српског представника на Евровизији, али је додала да је ипак унапређен.

– Постоје одређене промене на сцени које су се десиле пред сам одлазак у Торино и које не одговарају у потпуности концепту нашег наступа, али покушаћемо и томе да се прилагодимо. Нажалост, титл није дозвољен током целе песме, али смо издвојили кључне поруке које ће помоћи људима који не говоре наш језик да песму разумеју. Ту је наравно и кореографија која је већ свима довољно позната и која се показала као нешто што се лако памти и људи на то реагују позитивно – открила је за наш лист српска представница и додала да за њу Евровизија сјајна прилика да представља своју земљу уз велику подршку коју су она и њен тим добили са свих страна, али и прилика да се кроз њену песму „Ин Цорпоре Сано” отворе бројне теме у широј јавности. – Евровизија је првенствено један велики телевизијски шоу програм и уједно велика платформа са аудиторијумом од скоро 200 милиона гледалаца. И то је заиста фасцинантно. Приступ се у том смислу није променио, само је публикум много већи. И то нас радује и додатно инспирише.


Фаворити  оправдали  очекивања 

У првом полуфиналу у даље такмичење пласирало се десет земаља: Швајцарска, Јерменија, Исланд, Литванија, Португал, Норвешка, Грчка, Украјина, Молдавија и Холандија. Међу њима сви који су се котирали добро на кладионицама, сем Аустрије која је такође словила за фаворита, прошли су у финале. У завршници се сваке године, осим земље домаћина нађу и представници земаља који су основали Евровизију. Тако су своје место у финалу већ заузели Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Шпанија.


Иначе, наша представница „купила” је евровизијске фанове и пре одласка у Торино и то својим концептом, али и поруком песме, а сада се, из дана у дан, добар пласман Србије све више очекује. На свечаној церемонији отварања такмичења пре неколико дана Констракта се појавила одевена као Меган Маркл, коју спомиње у својој нумери, и тако одушевила и новинаре и фанове који су је дочекали на тиркизном свечаном тепиху. 

Подсетимо, Евровизија се ове године организује 66. пут, а слоган музичког такмичења овога пута је „Звук лепоте”. Италија је трећи пут домаћин овог такмичења, а прилику да поново угости представнике из 40 земаља добила је након прошлогодишње победе рок бенда „Манескин”. Кроз све три такмичарске вечери гледаоце воде италијанска певачица Лаура Паузини, телевизијски водитељ Алесандро Кателан и британски певач Мика. 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести