Премијером Пега у срцу у Фабрици СКЦ почиње Тврђава мира

У оквиру програмског лука “Тврађава мира” у Новом Саду као Европској престоници културе 2022, у суботу, у “Фабрици” Студентског културног центра Нови Сад, 18. јуна у 21 сат, биће премијерно изведена представа “Пеге у срцу” Моше Бераха, у адаптацији и режији Милорада Милинковића.
д
Фото: Л. Бодор/СКЦ НС

Промовишући културу мира и дијалога, културу сећања, Лазар Јованов из Фондације “Нови Сад - Европска престоница културе 2022” говорио је да ће уметност у томе водити главну реч. Директор СКЦ Нови сад, Обрад Шкрбић, продукцију представе “Пеге у срцу” навео је као највећи и назначајнији позоришни пројекат у којем је учествовао, између осталог и зато што је Моша Бераха остао непознат као драмски писац.

О делу “Пеге у срцу” на јучерашњој конференцији за новинаре у “Фабрици”, могло се сазнати да је настало као спој логорског искуства аутора и једне љубавне приче која му је претходила. За редитеља Милорада Милинковића сасвим извесно је да ће публика представе доживети нешто другачије.

Глумац Иван Ђурић је предочио да је редитељ свео ликове драме на свега неколицину, а ради се о двадесетак логораша официра војске Краљевине СХС, заточених од 1941. до 1945. у Оснабрику. Још увек студенткињи глуме, Анђели Пећинар, улога у овој представи била је велики изазов, поготово зато што је реч о праизведби и љубавном аспекту драмске радње.

У представи играју Иван Ђурић, Анђелина Пећинар, Аљоша Ђидић, Александар Гајин и Мирослав Фабри

– Прво што ме је привукло након позива да радим на представи је то што је човек који је написао драму “Пеге на срцу” то и проживео - рекао је глумац Аљоша Ђидић. - Радња почиње у логору, а враћа се на љубавну причу насталу у глумачком студију пре рата, показујући како љубав и нужда за преживљавањем долазе у интеракцију, па чак и сукоб.

У представи још играју Александар Гајин и Мирослав Фабри. Асистент режије је Слободан Бранковић, а аутор музике Рони Бераха. Костимографију је креирала Марина Сремац, сценографију Жељко Пишкорић и Младен Стојановић, а дизајн светла Никола Маринков.

Представа “Пеге у срцу” након премијере у суботу, 18. јуна, термине за прва репризна извођења има 19. и 20. јуна.  

И. Б.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести