Врдник поново без воде

ВРДНИК: Јован Мирковић из Врдника без воде је недељу дана. Становнике овог сремског места већ годинама мучи исти проблем. Наиме, иако припадају општини Ириг, повезани су на румски водовод, из ког добијају воду. Цеви су старе 30 година и грађене за много мањи број становника који је некада ту живео.
slavina, pixabay
Фото: Pixabay

Он каже да се чуо са главним мајстором из водовода, који је рекао да се пумпа покварила, однета је на поправку, враћена. Мирковићу је вода стигла у току ноћи после шестог дана, да би преко дана поново била сува славина. Каже срећа па је напунио цистерну, а било би добро кад би воде опет било у току наредне ноћи. Мирковић се налази непосредно изнад хотела Термал, а насупрот Фрушких терми.

-Годинама уназад имамо проблем с водом. Ириг нема свој водовод. Рума доставља одређену количину воде колико је потребно за иришку општину, одакле треба да се дистрибуира по селима. Румски водовод обавља своју функцију коректно и пошаљу довољно воде, али у делу где ја живим воде нема- наводи Мирковић и додаје да има уграђен водомер, дозволу и потврду да је платио прикључак.

Мирковића љути што међу пословима којима се општина бави, нигде се не помиње проблем воде, нити замена азбестних цеви новим, које не пуцају.

- Дешава се да цеви пукну и вода данима цури у сред Врдника, а то све мора неко да плати- напомиње Мирковић. Он додаје да је и више базена него ранијих година и то много више, што он добро види са брда на ком се његова кућа налази.

Председник општине Ириг Тихомир Стојаковић каже да се чуо са становницима Врдника који су му се јавили у понедељак да су остали без воде и да је проблем решен, а вода стигла.

- Општина не управља водом, већ румски Водовод, који им и наплаћује рачуне. Румски Водовод дистрибуира воду како у Руми, тако и у општини Ириг последњих 30 година - истиче Стојаковић.

Он напомиње да Општина има у плану замену азбестних цеви новим.

- Тренутно се ради комплетна пројектна документација Ирига и Врдника где ће се радити замена цеви. Сад смо тек успели да урадимо елаборат постојећег стања и утврдимо где нам пролазе све те цеви, јер се ни то није знало- каже Стојаковић.

Према његовим речима, Врдник броји 3.500 становника, а цеви су грађене пре 30 година, за много мањи број становника, још лети дође много викендаша.

- Има и много нелегалних прикључака, које треба да утврђујемо - наводи председник иришке општине.

Он додаје да је вода стигла и проблем решен, али да ће свакако проверити још једном, како би сви становници Врдника имали воду.

- И прошле године је румски Водовод променио пумпу, па је враћена можда слабија пумпа и поново је проблем-каже Стојаковић.

        М. Стакић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести