Припремно рочиште Беливуку и Миљковићу почело испочетка

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду почело је испочетка припремно рочиште у процесу против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.
belivuk
Фото: Youtube Printscreen

Данас је испочетка почело читање оптужнице јер је спојен предмет осталих припадника криминалне групе са Миљковићевим.

Адвокати Гордана Божиловић Петровић и Влада Петровић су нови Миљковићеви браниоци, потврдили су за Танјуг испред Специјалног суда.

На претходном суђењу је такође почело читање оптужнице испочетка, јер је спојен предмет у односу на Беливука, који је раније био раздвојен.

Такође, предмет у односу на Миљковића је раздвојен, али их је судија на крају последњег припремног рочишта спојила.

Раније је припремно рочиште одлагано неколико пута. Први пут је одложено у марту због захтева за изузеће поступајућих судија и тужилаца, други пут крајем априла због изостанка адвоката Дејана Лазаревића, који је био ангажован као бранилац Беливука, Миљковића и других оптужених.

Лазаревић је, наиме, ухапшен 14. априла као члан криминалне групе Дарка Шарића и он се од тада налази у притвору.

Претходно је припремно рочиште одложено јер је Миљковић отказао пуномоћје свом адвокату и остао без браниоца, а којег мора да има на овом суђењу.

Организована криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића и њени припадници потврђеном оптужницом терете се за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови бранооци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилц и судско веће.

На овом рочишту оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште, суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јаван, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

На данашње рочиште Беливук, Микљовић и остали оптужени су приведени из притвора Окружног затвора у Београду.

Осим притворених на оптужници се налази још пет особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус сведока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.

Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус сведока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Танјугу.

Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дела прети доживотни затвор, а овако ће добити 15 и 14 година затвора.

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести