Нови Тврђава театар у вили „Станковић” у Чортановцима почетком септембра

“Чуда се догађају, али треба их препознати” нови је слоган Новог Тврђава театра, који ће своје девето издање имати од 1. до 6. септембра у Вили “Станковић”, у Чортановцима.
Македонски народни театар/ Никола Ристановски у „Народном непријатељу” из Скопља
Фото: Македонски народни театар/ Никола Ристановски у „Народном непријатељу” из Скопља

Слоган је инспирисала једна од представа - “Чудо светог Георгија”, која је копродукција позоришта из Арада (Румунија), Плевена (Бугарска) и Ниша, па је као таква инспирисала да и цео фестивал буде означен балканским.

- Није било намере да селекција буде балканска, али тако се догодило и поздрављам чудо да се то тако склопи - навела је на јучерашњој конференцији за новинаре у Српском народном позоришту иницијаторка и уметничка директорка Новог Тврђава театра Вида Огњеновић. - Није било лако направити избор, не због тешкоћа, него због веома добре понуде. Било је мноштво представа у конкуренцији, актуелних по много чему, а изабрали смо најбоље које су могле да дођу.

Као прву у програмском низу, коју ће публика видети на отварању, 1. септембра, Вида Огњеновић је навела представу “Народни непријатељ” Хенрика Ибзена, у режији Нине Николић, Македонског народног театра из Скопља.

- Македонски театар је дуго одсутан са наших сцена, а некад је био врло присутан и цењен. Било је и других добрих представа из Македоније, али ми је баш драго што долази ова, јер представља рад једне вредне редитељке, а водећу улогу игра нама добро познати Никола Ристановски - рекла је Вида Огњеновић.

Избор представе “Ситнице које живот значе” Лоренца Маронеа, у режији Андреја Носова, Народног позоришта Београд и Центра за културу Тиват (Црна Гора), Вида Огњеновић је образложила речима да се ради о драматизацији успешног писца и популарног романа у којем ће се публика лако препознати и уживати. Пошто представи, након премијере у Тивту, тек следи премијера у Народном позоришту Београд, биће ово прва прилика да је види и публика у Србији. 

Поменуту представу “Чудо светог Георгија”, по тексту Русомира Богдановског, адаптирао је и режирао Никола Завишић. За четверојезичну представу Вида Огњеновић је рекла да је разумљива јер функционише на језику позоришта, док је за представу “Умјетник у гладовању” Народног позоришта Сарајево рекла да је такође својеврстан експеримент младе и жустре екипе, сјајног ритма и добрих, отворених идеја.

Представа из Сарајева, у режији Алена Шимића, настала је према мотивима живота и дела Франца Кафке, баш као и последња представа у главном програму предстојећег Новог Тврђава театра - “Кафка машин” у режији вељка Мићуновића, Српског народног позоришта.

У чат награђених, о којима ће одлучивати Ласло Блашковић, др Ивана Ђурић Пауновић, Јована Балашевић, студенти Виде Огњеновић са Факултета савремених уметности Београд извешће адаптацију Михизове драме “Бановић Страхиња” названу “Љубав и кривица”.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести