Јуниорска лига Шаховског савеза Војводине настављена на Фрушкој Гори

Јуниорска лига Шаховског савеза Војводине настављена је претходне недеље на Летенци на Фрушкој Гори, у оквиру Кампа за младе шахисте који су организовали ШК “Бубамара” из Новог Сада и ШК “Аљехин” из Панчева, у сарадњи са Шаховским савезом Војводине.
Млади шахисти из целе Војводине у великом броју се окупили на Летенци
Фото: Млади шахисти из целе Војводине у великом броју се окупили на Летенци

После уводна два кола која су била одиграна у Бачком Добром Пољу у мају ове године, на Летенци су играна још три, а ни кишовито време није спречило младе шахисте из свих крајева Војводине да се окупе у великом броју, како би бранили боје својих клубова. Учешће на Лиги је узело 25 клубова са око 150 такмичара, а радује чињеница да је из године у годину интересовање за ово такмичење све веће.

На почетку такмичења учесницима се обратио председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић, који је пре неколико година био иницијатор овог развојног пројекта. Станимировић је присутнима најавио идеју да се овакво такмичење од следеће године покрене и на нивоу целе Србије, за шта се већ извесно време и сам веома залаже. Након свечаног отварања одиграна су три кола Јуниорске лиге, а темпо игре је био пола сата по играчу за целу партију. Спортску правду као главни судија делио је међународни арбитар Зоран Станимировић, уз помоћ својих заменика – међународног судије Велибора Ћирјанића, као и националних судија Алмира Гагића, Петра Миличевића и Ксеније Томин.

После велике борбе и мноштва узбудљивих партија, на деоби првог месту нашле су се чак четири екипе, па ће тек последња два кола Јуниорске лиге, која су предвиђена у јесењем делу сезоне, донети коначан расплет у борби за шампионски пехар и медаље. Тренутно идентичан резултат – по 11 меч бодова, тј. три победе и два нерешена меча, са минималном разликом у освојеним поенима по таблама, имају прва и друга екипа ШК “Бубамара” из Новог Сада, ШК “Шах Арт” из Суботице и ДШК “Капабланка 1992” из Новог Сада. Само један меч бод мање имају још две екипе – ШК “Аљехин” из Панчева и “Сомборски ШК” из Сомбора, док се веома близу врха табеле, са по девет меч бодова, налазе се и ШК “Светозар Глигорић” из Панчева, ШК “Бачка Паланка” и НДШК “Шахматни кружок” из Новог Сада.

Шаховски савез Војводине ће благовремено објавити место одигравања и сатницу последња два кола Јуниорске лиге.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести