Кошаркаши Србије после велике борбе савладали Турску

БЕОГРАД: Кошаркашка репрезентација Србије надиграла је Турску у квалификацијама за Светско првенство.
k
Фото: Tanjug/ Miloš Milivojević

Врло неизвестан сусрет стао је у један напад, када је Вилбекин, при резултату 77:76 за „орлове“, промашио шут за победу, тако да је тим Светислава Пешића остварио врло битно победу у борби за одлазак на Мундијал. Србији је, због победе Грчке над Белгијом, сада потребан један тријумф у преостала два квалификациона кола, како би обезбедила пласман на планетарну смотру.

Осокољени евролигашким придошлицама, и једни и други су у овај дуел ушли са вишом дозом енергије, највећим делом и због тога што је гостима победа била императив, док би наша селекција истим исходом већ видела стазу која води до Светског првенства наредне године. Таква ситуација више је на почетку оковала „орлове“, који нису испрва могли да испрате комбинације Турске у нападу, па су изабраници Ергина Атамана после тројке Сипахија повели 10:4 на старту. Држала је предност гостујућа селекција у наредним минутима, све до завршнице првог периода, када је Србија заиграла боље и стекла плус три.

Резултатска клацкалица виђена је и у другој деоници, а поново су се „орлови“ активирали пред крај квартала. Најзаслужнији за то били су Јарамаз и Гудурић, који је играо изврсно прво полувреме и био најефикаснији играч у нашој селекцији са осам поена, колико је и износила предност Србије после поена Јарамаза. Међутим, Пешићева екипа је попустила са концентрацијом пред одлазак на велики одмор, што су Турци искористили и пришли на минус три (37:34).

И у наставку се чинило да је наша селекција увек корак испред ривала, толико да одржава вођство, али недовољно да стекне комфорнији суфицит и уведе утакмицу у мирне воде. Чинило се да би то могао да буде случај после одличне секвенце Митровића, када је Србија отишла на 54:47 два и по минута пред крај треће четвртине. Ипак, Вилбекин је тада преузео одговорност, довео своју селекцију до поравнања, а онда и до предности почетком последњих 10 минута.

Тада се пробудио Ристић и са две тројке одржао „орлове“ у игри, да би уследила веома садржајна неизвесна завршница. Улазили су шутеви са дистанце и са једне и са друге стране, да би одлука о бољем, можда и одлука о одласку Србије на Мундијал стала у последњи напад Турске на мечу, при вођству наше селекције 77:76, 12 секунди пре краја. Играла се акција за Вилбекина, који је промашио победнички шут за госте, тако да је могло да почне велико славље Србије, која се сада налази на скору 5-3 и на само једну победу од пласмана на Светско првенство.

В. М. Петровић

Фото: Tanjug/ Miloš Milivojević

Србија – Турска 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22)

БЕОГРАД: Хала „Александар Николић“, гледалаца: 6.000, судије: Росо (Француска), Ланцарини (Италија), Кастиљо (Шпанија).

СРБИЈА: Гудурић 18, Јарамаз 5, Лучић 8, Митровић 10, Раданов 3, Анђушић, Добрић 11, Јагодић-Куриџа, Јовић 6, Ристић 16, Симанић, Трифуновић.

ТУРСКА: Битим 18, Хазер 5, Кабака 6, Сајбир 2, Вилбекин 22, Бирсен, Коксал, Махмутоглу 2, Османи 8, Сипахи 11, Тунџер, Јашар 2.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести