Балетска школа прославила седам деценија

НОВИ САД: Великим концертом на коме су у Српском народном позоришту наступили сви садашњи, као и велики број некадашњих ученика Балетске школе у Новом Саду, та образовна установа прославила је пуних седам деценија рада.
baletska skola
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На сцени “Пера Добриновић” почаст вољеној школи одали су основци и сва три средњошколска смера, али и балетани и балерине који данас имају успешне солистичке каријере у земљи и региону, а уручене су и захвалнице свима који подржавају рад те институције.

- Богата је традиција Балетске школе и небројено сјајних балетских уметника које је та институција подарила Новом Саду, Србији и целом свету, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. - Пут кроз који су пролазили је нимало једноставан, али данас смо на корак да коначно решимо питање дома за нашу Балетску у виду нове Музичко-балетске школе, где ће бити и прва градска концертна дворана. То је залог који град жели да подари тој школи за будућност, како би наши ученици, као и професори, имали најбоље услове у овом делу Европе. Сигуран сам да ће нам та институција подарити још много врхунских уметника али и, пре свега, добрих људи.

Наставница те школе, Десанка Бечелић, нагласила је да се ученици, али и њене колеге, веома радују новој згради, као и да су захвални на подршци коју добијају од Града и Покрајине.

Ова установа, наводи Бечелић, константо напредује у области васпитања и образовања младих уметника, као и промовисања и афирмисања балета и игре уопште.

Како је рекла, школа тренутно броји 300 ученика и око 70 запослених, уз тенденцију да се тај број повећава, јер балет постаје све популарнији.  

Концерт је пратила изложба фотографија у фоајеу СНП-а, којима је приказан развој школе од оснивања до данас. Поставку су припремили ученици са смера фотографије, из школе “Богдан Шупут”, у знак дугогодишње сарадње те две образовне установе. 

Данас, поред прославе јубилеја, Балетска школа се спрема за још један велики догађај, те ће крајем марта бити домаћин Републичког такмичења, које ће се одржати на Малој сцени СНП-а. Уз то, три ученице, које су биле лауреати претходног државног такмичења, наступиле су и на међународном балетском такмичењу у Берлину.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести