ЦРВЕНИ КРСТ НОВОГ САДА Волонтери покретачка снага организације

Прошле године прикупили 11.500 јединица крви и граду поклонили више од 90.000 волонтерских сати
Skupštinа Crvenog krsta Novog Sada foto: I. Bakmaz
Фото: Скупштина Црвеног крста Новог Сада фото: И. Бакмаз 

– Црвени крст Новог Сада се труди већ 139 година да буде стуб хуманости у нашем граду и прошле године смо граду поклонили више од 90.000 волонтерских сати те мислимо да је то један од изузетно значајних података – рекао је јуче на седници Скупштине Црвеног крста секретар Драган Лазић. – Такође смо, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви, успели да прикупимо 11.500 јединица крви. Стога бих пре свега желео да се захвалим волонтерима што су били и што ће бити тамо где буде потребно. 

Како каже Лазић, планови за будућност су поштовање принципа Црвеног крста, због којих и постоје све ове године, а то су хуманост, добровољност, јединство, универзалност, независност, непристрасност и неутралност. Будућност рада Црвеног крста у граду је јака организација, пре свега због корисника услуга те организације. 

Фото: Скупштина Црвеног крста Новог Сада фото: И. Бакмаз

– Један од стратешких кључних фактора је и поверење, које се стиче годинама, изгуби у секунди, а вечност треба да га повратимо – казао је Лазић. – Чини ми се да имамо поверење суграђана и желим да им се захвалим на племенитости и хуманости у току претходне године. 

По речима помоћнице градоначелника за социјална питања Љиљане Коковић, Град Нови Сад и Градска организација Црвеноиг крста имају вишегодишњу веома успешну сарадњу, која се огледа у квалитетном и благовременом пружању подршке онима којима је најпотребнија. 

Фото: Скупштина Црвеног крста Новог Сада фото: И. Бакмаз

– Прошле године је Град, преко Градске управе за социјалну и дечју заштиту, подржавао програме Народне кухиње за социјално угрожене категорије, као и програме рада Црвеног крста града, за старије суграђане у стању социјалне потребе, за децу и младе и програм директног ублажавања сиромаштва – прича Љиљана Коковић. – Такође, лане је Град из буyета издвојио додатних 12 милиона за два пројекта, а то су рехабилитација старијих суграђана који су боравили у три војвођанске бање, као и програм одмора ученика петог и шестог разреда из 35 новосадских основних школа. Имали смо прилику да посетимо одмаралишта Црвеног крста у којима су боравили наши ученици, да се уверимо у изузетан квалитет пружене услуге, као и у организовање мноштво радионица у којима су учествовали. За ову годину Град планира да издвоји 50.100.000 динара за реализацију поменутих програма. 

Како је рекао председник Црвеног крста Србије проф. Драган Радовановић, Црвени крст Новог Сада је веома важан за функционисање читавог Црвеног крста у Србији и представља одличан пример добро организоване и ефикасне организације Црвеног крста, која покрива један од највећих градова у Србији.

– Такође има изванредну сарадњу с локалном самоуправом, што даје још већу ефикасност раду Црвеног крста града – поручио је Радовановић. – Веома је важан тај однос међусобне сарадње, поверења и поштовања између партнера, Црвеног крста и Скупштине града, јер и сами Новосађани виде каква је функција Црвеног крста, што му омогућава да има активности и много шире од оних које су карактеристичне за Црвени крст. 

Фото: Скупштина Црвеног крста Новог Сада фото: И. Бакмаз

Како је рекао наш саговорник, принцип организовања Црвеног крста у Србији је да постоји 182 локалне, односно општинске, градске и покрајинске организације Црвеног крста, које координирају рад својих професионалаца и још много већег броја волонтера у Србији. 

– Рад читавог Црвеног крста у Србији се мери и вреднује на основу рада и функционисања наших локалних организација јер све одлуке и стратегије које се донесу на неком глобалном нивоу, потребно је спровести у пракси – казао је проф. Радовановић. – Локалне организације су важне зато што у њима раде они који живе у својим срединама и препознају потребе људи на свом терену и аутоматски предузимају акције, помажући људима у невољи. Суштина функционисања Црвеног крста је да буде ту за оне којима је потребан, а друго – да шири своју базу волонтера и ми вреднујемо квалитет рада на основу броја волонтера у читавом Црвеном крсту у Србији. Ако кажемо да имамо 70.000 волонтера, онда можемо закључити да Црвени крст Србије заиста ради висококвалитетно.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести