Фотографије Павела Суровог из Кисача освојиле прво место на фестивалу у Русији

На међународном фестивалу Балтик етник Фешн ИБЕФФ (Етномода) у Санкт Петербургу, у категорији модна фотографија, победу је однео Павел Сурови, директор Културног центра из Кисача.
р
Фото: Приватна архива

Његове фотографије представљају архаичне словачке народне ношње из колекције под називом Корона на словачком, односно Круна на српском језику. Награђене фотографије су приказане недавно домаћој публици на изложби у Културном центру у Кисачу. Према речима аутора Суровог, на јесен ће колекцију видети и београдска публика, после новосадска, а вероватно ће имати прилику да је виде и Парижани.

- Награда у Русији је за мене лично и за моју породицу велики успех, али је успех и за Кисач и Град Нови Сад, који је оснивач Културног центра у Кисачу и без чије подршке не бих могао да реализујем овај сложен уметнички пројекат  – истиче Сурови. - Наравно, победа на фестивалу је успех за целу Србију, коју сам представљао на међународном фестивалу ИБЕФФ у Русији. 

О победнику у Санкт Петербургу је одлучивао жири састављен од угледних доктора и професора примењених уметности универзитета, модних дизајнера и људи из шоубизниса из целог света међу којима Елена Петрова, Олга Сурикова, Раиса Итина, Анна Демсхина, Олег Баринов из Русије, Мариа Витинидоу, грчка модна дизајнерка и организаторка модних дана Грчке, Чен Бин професор универзитета уметности у Кини, Рафал Становски, професор примењених уметности у Кракову и организатор Фешн вика из Пољске и други.

Фото: Приватна архива

Сурови је добио 141,5 од максималних 150 бодова, што представља најбољи резултат на целом фестивалу. Жири је констатовао да су фотографије Павела Суровог квалитетом у рангу светског модног часописа “Вог”. Игра светла и сенки је по њима на нивоу једног Каравађа. Жири се сложио да се на фотографијама види професионални и студиозни рад уметника, алегорије на историјске личности су одмах препознатљиве, али их је највише зантригирало како су урађене фотографије модела на позадинама са прекривачима и ћилимима...

Фото: Приватна архива

- Жири је имао сумњу да су посебним техникама манипулисања на фотографијама дорађене позадине што сам одбацио и образложио алхемију стварања свог рада, односно да је све урађено само са светлом, односно игром светла – наводи Сурови.

Каже да пројекат „Корона” приказује јединствен спој уметности и етнологије, традиције и модерног доба, као и историјско-национално обележје у домену модног дизајна. Као страствени колекционар и љубитељ народне ношње Павел Сурови је етнографским истраживањем у својим радовима покушао да предочи подударност архаичних словачких ношњи са краљевском европском одором. У том смислу мотиви и материјали који су се прожимали у кројевима традиционалних архаичних ношњи под утицајем су трендова и моде Аустроугарске, Русије, Француске, Немачке, Шпаније, Данске, Турске и других земаља тога доба. Ангажман уметника обухватио је све: од идеје до реализације, укључујући сценографију, стајлинг, народне ношње, комбиновање боја и одевних предмета, па све до фотографисања и ретуширања. Суптилан, али сложен крој, интересантни детаљи и мотиви на хаљинама, као и префињеност ношњи одају утисак да је реч о фотографијама једног свестраног и студиозног уметника који је покушао да пренесе на гледаоце елеганцију аристоркратије у комбинацији са модним трендовима.

Фото: Приватна архива

- Успех у Санкт Петербургу је за мене потврда мог уметничког рада, уложио сам много енергије, средства и љубави да реализујем пројекат и сав тај труд је награђиван првом местом у Русији. Поносан сам што је 25-члани жири изабрао моје фотографије као најбоље. Сад ме радује што сам започео рад на новом пројекту за Европску престоницу културе - Нови Сад 2022, који ће верујем бити још грандиознији и занимљивији - изјавио је Сурови.                             

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести