Историјат знаменитих новосадских објеката и на паметним телефонима

Иако свакодневно пролазе Змај Јовином и Дунавском улицом, многи Новосађани нису приметили табле с кју-ар (QR) кодовима поред кућних бројева на фасадама зграда.
d
Фото: Dnevnik.rs

Они који су их пак од силних реклама на зидовима и уочили, вероватно не знају о чему се ради јер већина суграђана бар кодове или кју-ар кодове повезује с неком врстом плаћања. Међутим, реч је о пројекту обележавања знаменитих објеката, који се реализује уз подршку Града и Градске управе за културу и Завода за заштиту споменика културе, а који мобилним телефонима омогућава приступ историјату зграда.

– Удружење грађана „Друштво за традицију – Стари храст” из Новог Сада још 2017. године поднело је молбу, односно предлог за сарадњу у оквиру пројекта „Мобилни приступ знаменитим зградама путем QR кодова”, и Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада је то подржао – рекао нам је директор Завода мр Синиша Јокић. – Да би могли израдити апликацију, мо­рали су да имају увид у историјску грађу, требале су им фотографије и документација о зградама из ранијих периода, па су сарађивали с нашим исто­ричарима.

Фото: Dnevnik.rs

Примена у индустрији, трговини, туризму

QR је акроним за брз одзив (Quick Response) и представља матрични кôд или дводимензионални бар-кôд. Поменути кодови креирани су 1994. године у Јапану, и тамо су уобичејени. Иако најпре коришћени за праћење делова у производњи возила, кју-ар кодови се данас користе у много ширем контексту те су примену нашли и у трговини, туризму, а они кодови који складиште адресе и URL-ове појављују се у часописима, на разним знаковима, аутобусима, визит-картама, институцијама, те објектима о којима би кориснику могле бити потребне информације...

Корисници који поседују мобилни телефон с камером и инсталираним одговарајућим софтвером, могу скенирати слику кју-ар кода, који ће укључити интернет прегледач и повезати их на уграђену URL адресу.


Новосађани и сви они који наш град посете сада врло лако могу доћи до података о зградама пред којима стоје, будући да кју-ар кодове може очитати сваки мобилни телефон с камером и приступом интернету. Кодови којима су знаменитости обележене умногоме олакшавају упознавање туриста с историјатом и занимљивостима јер је довољно да камеру смартфона, на који је претходно инсталирана апликација за читање кју-ар кодова (QR реадер или неку сличну), усмере на таблу с кôдом, и на свом телефону моћи ће да прочитају информације о знаменитостима. На неким паметним телефонима читачи, скенери су фа­брички инсталирани, а уколико то није случај, постоји велики избор бесплатних софтвера који се могу скинути с интернета.

Осим на српском језику, сви подаци о знаменитостима доступни су и на енглеском.

– Да није доступна на енглеском језику, апликација не би имала смисла – нагласио је Синиша Јокић. – Међутим, требало би проширити опције, тако да историјат буде доступан и на немачком, кинеском и руском, пошто из тих земаља долази највише туриста.


Рекламе где им место није

По речима директора Завод за заштиту споменика културе Синише Јокића, рекламне табле представљају немали проблем приликом обележавања знаменитих зграда.

– Грађани често каче рекламе без дозволе – нагласио је Јокић, и објаснио да би Завод требало да наметне схему по којој ће се табле постављати. – Проблем је у томе што не дозвољавамо ЛЕД екране и електронске рекламе у историјском језгру Новог Сада, а појединци их постављају без дозволе. Онда зовемо инспекцију и чекамо да неко поменуте рекламе уклони, а то често потраје, што је велика срамота.


Директор Завода за заштиту споменика наводи да је пројекат настављен 2018. године, у оквиру „Визуелизације знакова минулих епоха на знаменитим кућама старог језгра Новог Сада”, као да је и за то Град обезбедио финансијску подршку.

– Исто као и у Змај Јовиној улици, дали смо одобрење да се поставе табле с кодовима димензија 15x19 центиметара, и одредили позицију – навео је он.

После Змај Јовине и Дунавске улице, Удружење „Стари храст” је проширило списак знаменитости па је у плану обележавање објеката на Тргу слободе, у Његошевој улици, Ђуре Јакшића, Милетићевој, Марије Трандафил, Матице српске, као и у Краља Александра.

Текст и фото: Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести