Јавна расправа „Диван” у СКЦ „Фабрика”

Потврдни и одрични одговори, као и то шта пројекат „Youth Creative Polis” доноси такозваној Кинеској четврти, у великој мери дефинисани су на другој јавној расправи „Диван” у СКЦ „Фабрика”.
divan
Фото: Facebook, Novi Sad 2021

Делатности културних и креативних индустрија, које су дефинисане акционим планом у Стратегији развоја града Новог Сада, свакако се убрајају у потврдан одговор, међутим, статус занатлија био је споран.

По речима директора Фондације „Нови Сад 2021” Немање Миленковића, занатлије остају испуњавањем одређених критеријума. Допринос и учешће је први критеријум, а други је одређивање цене уступања простора, што је већ тема наредне расправе.

„И занатлије које не припадају културним делатностима, него се баве услужним занатима, остају ту, одговор је „да””, објаснио је Миленковић.

“При том се то не односи само на оне који су већ овде, по принципу стеченог права, него на све у граду Новом Саду који доприносе и учествују у културном и уметничком стваралаштву. Одговор „не” односи се на магацински простор.”

Интерпретација о томе шта се дешава с Кинеском четврти није баш добронамерна, утисак је Немање Миленковића.

„За тај простор постоји добра воља да се нађе најбољи начин шта то дефинише културно-креативно стваралаштво. Осим стручне јавности и људи који су у овом тренутку у такозваној Кинеској четврти, све је већи број грађана који шаљу предлоге о њеној намени, а и учествују у јавним расправама, што је заиста добро“, потврђује Миленковић.

Осим стручне јавности и људи који су у овом тренутку у такозваној Кинеској четврти, све је већи број грађана који шаљу предлоге о њеној намени (Немања Миленковић)

“Један од предлога Фондације „Нови Сад 2021” је да се формира комисија различитих актера, из Кинеске четврти, нас из Фондације, представника Града, радне групе за инфраструктуру и други, који би, ако се сложимо с тим првим оквиром који смо направили, почели даље да раде и стварају критеријуме шта је то што подразумева боравак, рад и функционисање у Кинеској четврти. На тај начин бисмо, не само у инфраструктурном смислу дошли до различитих фаза развоја тог простора већ и у организационом, садржинском смислу.”


Форум за културу

Трећа седница Форума за културу биће одржана 31. августа у 11 часова у Плавој сали Скупштине Града, Улица Жарка Зрењанина 2. Тема је трансформација такозване Кинеске четврти у Омладински креативни полис.


Фирма „Аудио конструктор”, једна од многих које раде у оквиру креативних индустрија у нашем граду, велики је потенцијал за запошљавање младих, речено је у оквиру расправе. Та фирма подржава жељу Града да улаже у нову индустрију, пре свега због младих, да би имали много више опција да на другачији начин уђу у посао и да се с 25 година осамостале. Из њених редова чуло се лоше искуство некадашњег рада у најлошијим условима на том простору, са закупом најскупљим у Новом Саду. Порука тренутним закупцима била је да прихвате нову намену Кинеске четврти, иселе се одатле, а за узврат у преговорима од „Пословног простора” и Града траже алтернативна решења и под повољним условима купе или закупе неки простор с условима далеко бољим од оних у којима су тренутно.

„Данашња јавна расправа је само једна у низу, које треба да дефинишу да се кроз културу дијалога на отворен, транспарентан начин дође до решења за један од најважнијих инфраструктурних пројеката „Нови Сад 2021” и мени се чини да после првог „Дивана” и Форума за културу, који су одржани прошле недеље, као и уводних разговора још током Егзит фестивала, улазимо у процес у којем се заправо све боље разумемо и при чему ћемо наћи најбоље могуће решење. Показали смо да култура дијалога има смисла“, закључио је Миленковић.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести