Кинеска четврт као креативни дистрикт сарадње

Главна тема Форума за културу, одржаног  у Плавој сали Скупштине града била је трансформација Кинеске четврти у омладински креативни полис.
kineska cetvrt
Фото: Dnevnik.rs

Позвани су били сви актери у култури града Новог Сада, а њихови саговорници били су архитекта и члан Координационог тима Дарко Полић и директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” Немања Миленковић.

" Уређење Кинеске четврти сматра се једним од најзначајнијих инфраструктурних пројеката, који је добио највише оцене Европске комисије – казао је Немања Миленковић. – Жеља тима окупљеног око њега јесте да чује шта каже стручна јавност, с обзиром на то да су се на прекјучерашњем „Дивану” у СКЦ „Фабрика” питали тренутни корисници поменутог простора. Јасно је да је то тек скуп идеја које треба да се кроје и да је креативни дистрикт само рам за оно што настаје. Не желимо да пребрзо доносимо закључке, већ желимо демократичност. У томе нам много помажу истраживања агенције „Нинамедија” и резултати стручног вештачења."

Како тврди Дарко Полић, 70 одсто постојећих објеката има вредност индустријског наслеђа и они ће бити сачувани, док би остали, који ће тек бити саграђени, требало да се својом формом и функцијом уклопе у концепт. Вештачење је показало да 71 одсто објеката није безбедно, а да их је само шест у реду, али није енергетски ефикасно. Њихова намена, свакако, тврди он, није у складу с квалитетом локације: 55 одсто заузимају магацини и празан простор, 30 одсто су услужне мајсторске радионице, а само је мали проценат делатности које се могу подвести под културу.

" Дакле, град има девастиран простор с хетерогеном структром на атрактивној локацији, а засад је јасно само да га треба учинити безбедним и одлучити у којем смеру треба да се развија – напомиње Полић. – Занатлије које тамо послују подржавају идеју, али сматрају да се што пре мора дефинисати ко се уклапа у концепцију, па самим тим и ко може остати у Кинеској четврти, јер је чињеница да нема никога ко се бави старим и креативним занатима. Град ће уложити огромну своту, због чега морамо бити сигурни у то да ће план дати резултате."

Немања Миленковић је истакао да се труде да све буде транспарентно и демократски, па је тако уживо пренесена на Фејсбук страници дебата „Диван” одржана у „Фабрици”.

" Дали смо простор свима да кажу шта мисле, а одговорили су претежно појединци. Већина жели да се сачува идентитет и да се иде у правцу уметности и културе - каже Миленковић."

У току расправе, директор Градске библиотеке Драган Којић је рекао да се институције уметности и културе тешко могу такмичити с банкама и тржним центрима.

Град има девастиран простор с хетерогеном структром на атрактивној локацији, а засад је јасно само да га треба учинити безбедним и одлучити у којем смеру треба да се развија (Дарко Полић)

" Као неко ко је више од четири деценије у служби књиге, ја бих апсолутно поздравио стратешку, дугорочну и храбру одлуку да се култури намени једна таква локација – истакао је Којић. – Тај пројекат је идентитетско оверавање Новог Сада као града културе и по мери културе. Радовало би ме ако би омладински пројекат Градске библиотеке нашао простора у Кинеској четврти. Није ми познато да је било који град с том титулом пропустио да сагради или да бар побољша своје библиотеке."

Од осталих учесника дебате могло се чути да треба оснажити постојећу независну сцену. речено је да је Кинеска четврт алтернативни простор, те се не може очекивати да већина грађана зна за њу. Изузетно је што је Град препознао тај простор и што неће бити искоришћен у друге сврхе. Постоје културно-уметничке активности које нису видљиве и које раде у лошим условима, а требало би да се концентришу овде.

С. Милачић

Dina Simin
24.08.2017 • 00:58
Kinezi hoce da budu prisutni u Novom Sadu (Srbiji). To je ekspanzija. Zemlju i nekretnine ne treba poklanjati ili pridavati strancima.
EUR/RSD 117.5758
Најновије вести