Обука васпитача о безбедности у саобраћају за боље образовање деце

Уз финансијску подршку Градске управе за саобраћај и путеве, Центар за унапређење безбедности у саобраћају организовао је протеклог викенда дводневни стручни скуп намењен васпитачима Предшколске установе „Радосно детињство” ради унапређења њиховог знања, метода и вештина.
1
Фото: Dnevnik.rs

За потребе скупа урађено је истраживање међу запосленима у новосадским вртићима, које је показало низак степен спровођења саобраћајног образовања и васпитања. Испитаници, 41 одсто њих, изјавили су да су у протеклој години имали од једне до три активности из те области, 77 одсто да понекад користи саобраћајне полигоне, а тек 13 одсто је имало неку екстерну обуку из СОВ-а. Уочен је и недостатак дидактичких средстава и одговарајуће литературе. Због тога је за све вртиће, осим свезака, приручника, сликовница и бојанки, обезбеђена едукативна игрица „Безбедни у саобраћају”, намењена деци од три до шест година.

За све вртиће, осим свезака, приручника, сликовница и бојанки, обезбеђена едукативна игрицаБезбедни у саобраћају”, намењена деци од три до шест година

По речима Зорана Деспотовића из Центра за унапређење безбедности у саобраћају, идеја је да у следећој години, уз помоћ Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији града Новог Сада, сви васпитачи, а не само учесници семинара, којих је овог пута било око 150, добију наведени материјал.

На предавањима се говорило и о најновијим трендовима у саобраћајном васпитању и образовању.

– На основу истраживања дошло се до закључка да деца лако науче и понове како се прелази улица, како се заобилази препрека на тротоару или шта подразумева безбедно понашање у саобраћају, али изостаје исправно поступање у реалним ситуацијама – каже Деспотовић, те додаје да се због тога акценат сада ставља на практичан рад с децом, прво у контролисаним условима, на полигонима, а након тога и у јавном саобраћају.

С. М-ћ

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести