Од предавања до давалаштва крви у Црвеном крсту Сремских Карловаца

Данашњом акцијом добровољног давања крви, која ће бити одржана од 9 до 11 сати у Сремским Карловцима, у просторијама Еколошког центра „Радуловачки”, у Улици митрополита Стратимировића 5, карловачки Црвени крст наставља низ програма којима се последњи месец у првом реду обележавају значајни датуми из области деловања те хуманитарне организације.
s
Фото: pixabay.com

Серија активности почела је 12. септембра, на Светски дан прве помоћи, када је одржано прво од 16 предавања за основце. Предавањима из прве помоћи обухваћено је 208 ђака ОШ „23. октобар” од петог до осмог разреда.

– Због епидемијске ситуације, ове године нисмо били у прилици да традиционалну акацију о безбедности у саобраћају поводом почетка школске године организујемо на уобичајени начин, па смо то учинили нешто другачије – каже секретар Црвеног крста Сремских Карловаца Марина Фодор. – У сарадњи с Полицијском станицом и општинским Саветом за безбедност саобраћаја, снимили смо промотивни спот о безбедности деце на путу од куће до школе и тако им пласирали ту тему. Из истих разлога и акција „Трка за срећније детињство” одвија се у другачијој форми него иначе. Током ове седмице одржаваће се трке по разредима, а пошто су одељења подељена на групе, постарали смо се да у свакој групи међу млађим основцима за најбрже буду проглашени по дечак и девојчица, док ће у старијим разредима бити мерено време, па ће пласман зависити од тога.

Светски дан срца Црвени крст је обележио 29. септембра у општинском Удружењу пензионера у сарадњи с Домом здравља „Нови Сад” и карловачким Друштвом за борбу против шећерне болести. Истовремено је обележен и Међународни дан старих. Тог дана пензионери су могли бесплатно да провере ниво шећера у крви и притисак, као и да се посаветују с медицинским радницима. 

Марина Фодор напомиње да, упркос пандемији коронавируса, неће изостати пријем првака у Црвени крст. Пријем ће бити одржан ове седмице, а прваци ће као поклон добити медењаке и песмицу о Црвеном крсту, чији аутор је Душко Секулић из Сомбора.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести