Одржана свечана академија поводом славе Града Новог Сада

Свечана академија поводом славе Града Новог Сада – Ђурђиц, одржана је у Студију М, а присутнима су се обратили Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
Svečana akademija povodom slave Grada Novog Sada – Đurđic  u Studiju M Foto: novisad.rs
Фото: Свечана академија поводом славе Града Новог Сада – Ђурђиц у Студију М Фото: novisad.rs

- Пре нешто више од десет година све традиционалне верске заједнице су консензусом донеле одлуку да Ђурђиц буде слава Града Новог Сада, и ми се, као велика, разнолика породица окупљамо да је обележимо. Новембар је месец великих датума, а посебно ове 2018. године када обележавамо 100 година од победе у Првом светском рату.

Српска војска је донела слободу свим јужно-словенским народима и наше потомке морамо о томе учити. За нас су 9,11 и 25. новембар значајни датуми, а наши преци су донели мудру одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Не смемо те датуме заборавити, и морамо реаговати на покушаје ревизије историјских чињеница.

Наша држава стално пролази кроз различита искушења, то морамо прихватити и показати духовну снагу и политичку зрелост. Надам се да ћемо сутра заједно прославити нашег заштитника и да ћемо се још дуго окупљати око иконе у слободи коју су за нас извојевали наши преци, скупо је плативши - нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

У програму Свечане академије, коју је организовала Православна епархија бачка, Црквена општина новосадска, учествовали су Хор Гимназије ''Јован Јовановић Змај'' и Хор школе појања при Црквеној општини новосадској ''Свети Јован Дамаскин''.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести