Нови Сад обележио градску славу Ђурђиц

НОВИ САД: Градска слава Ђурђиц свечано је обележена у Свечаној сали Градске куће сечењем славског колача и благосиљањем славског жита.
Djurdjic slava Grada Novog Sada 3
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Верски обред служили су епископ бачки Иринеј и митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење новосадског свештенства, док је директор Регионалног центра Нови Сад Безбедносно-информативне агенције Никола Васиљевић преузео кумство од бригадног генерала Прве бригаде Копнене војске Жељка Петровића и тиме постао нови кум славе града. Међу бројним званицама били су представници покрајинске и градске администрације, као и војске и полиције.

Након обреда митрополит Порфирије поручио је да свети Ђорђе заштитник и заступник пред Богом свих житеља Новог Сада и уопште свих људи који чезну за Богом, миром и хармонијом међу људима и народима.

„Честитам свим грађанима Новог Сада заштитника града, Светог Георгија, односно Ђурђиц, без обзира на то да ли припадају православној, католичкој, евангелистичкој, протестантској или било којој другој религији. Свети Георгије је заштитник свих нас, и као што породица има свог заштитника, а за мене је Нови Сад једна велика породица, и ми смо, рекао бих, мудро изабрали једног снажног заштитника који је страдао из љубави према Христу и који се одрекао свега овоземаљског што је имао. Ми сада живимо у другим временима, али можемо бити поучени његовим делима. За почетак, да водимо рачуна о онима који су поред нас, да не заборавимо да нисмо сами, него да чинимо једну заједницу оснажену нашим разликама. Важно је да живимо једни са другима, а не једни поред других. Да бар мало нађемо времена за комшије, да уступимо место старијима у аутобусу, да не паркирамо на два паркинг места, да кесу за смеће бацамо у контејнер, јер је то права љубав према Новом Саду. Нови Сад чине његови грађани, својеврсни колорит различитости, чије потребе се морају ослушкивати и управо је та синергија гарант развоја и успеха. Наш град расте из дана у дан, и добро је што имамо сваке године све више деце, односно потребу да проширујемо вртиће и школе, што нам расте број студената, што долазе инвеститори и отварају се нова радна места“, рекао је том приликом градоначелник Милош Вучевић.

Муфтија војвођански Мухамед еф. Зиљкић истакао је да је пресрећан што је Нови Сад град широког срца без обзира на верску, националну или неку другу припадност људи који у њему живе.

„Он је то и овога пута показао, а ми смо као представници исламске заједнице овде у знак добрих односа, поштовања и дошли смо да заједнички поделимо ову радост са градом који је пример многим другим градовима у Србији, како људи без обзира на различитости, могу да живе заједно у слози, љубави, хармонији и толеранцији“, истакао је Зиљкић. 

Тада је и најавио 12. традиционални хуманитарни концерт, који и ове године окупља све верске заједнице на једном месту, и то у недељу 19. новембра у 19 часова у “Студију М“. Приход је намењен организацији „Земља живих“.

Обележавању славе града присуствовалу су представници других верских заједница, представници војске, полиције, градске администрације, здравственог система, спорта, као и многи други.

С. Кр.

Фото: С. Шушњевић 

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести