ОПЕНС поклонио дефибрилатор Црвеном крсту -  за квалитетну обуку

Омладински савез удружења „ОПЕНС 2019” и Црвени крст Новог Сада потписали су јуче протокол о сарадњи, а том приликом ОПЕНС је Црвеном крсту Новог Сада поклонио аутоматски спољашњи дефибрилатор (АЕД).
1
Фото: Dnevnik.rs

Те две институције сарађују од 2018. године, што се нарочито препознаје кроз рад организација-оснивача ОПЕНС-а, а сарадња је додатно ојачана током ванредног стања, од 15. марта до 6. маја.

– Често наглашавам да волонтер није аматер – потврдио је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић. – Током ванредног стања, Црвени крст Новог Сада је, по наредби команданта Градског штаба за ванредне ситуације, одређен да буде организација која је координирала рад свих волонтерских организација у граду. Захвални смо ОПЕНС-у и надамо се да ћемо у будућности ту сарадњу продубити, а све у жељи да урадимо селекцију и регрутацију нових волонтера, на радост нашем граду, а и шире.

Поклон у виду аутоматског спољашњег дефибрилатора представља захвалност, али и знак да „ОПЕНС 2019” схвата допринос Црвеног крста Новог Сада у раду с младима.

– На аутоматском дефибрилатору ће волонтери Црвеног крста, као и остали млади који буду желели, имати прилику да се оспособе да пруже прву помоћ свим грађанима којима је неопходна, а та обука обављаће се у Клубу младих, који се налази у просторијама Црвеног крста Новог Сада у Пионирској 12 – поручила је координаторка ОПЕНС-а за сарадњу с институцијама Наташа Игић.

Две институције сарађују од 2018. године, што се нарочито препознаје кроз рад организација-оснивача ОПЕНС-а, а сарадња је додатно ојачана током ванредног стања, од 15. марта до 6. маја

Приликом потписивања протокола о сарадњи и уручења поклона, активисти Црвеног крста Новог Сада демонстрирали су употребу лутке за пружање прве помоћи.

– Црвени крст Новог Сада се у оквиру својих активности бави и обуком волонтера да адекватно и брзо одреагују у ситуацијама у којима је неопходна прва помоћ – објаснио је један од волонтера Сергеј Цицвара, који је, заједно с колегиницом Аном Пајкић, показао како се у реалном времену поступа с пацијентом који је доживео акутни срчани застој. – Наиме, прва три минута након што доживи срчани застој, шанса за човеково преживљавање је 70 одсто. Већ након тог периода, на сваки наредни минут шансе за преживљавање смањују се десет одсто. Ако то израчунамо, схватићемо да, након десет минута, особа више нема шансу да преживи. Зато је неопходно да млади, али и остале генерације, уче прву помоћ јер, ако у датом тренутку буду знали да одреагују правилно, статистика од 20 милиона смртних случајева годишње била би знатно смањена.

Б. Павковић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести