Отвара се Дигитални омладински центар Градске библиотеке

Дигитални омладински центар (ДОЦ) је нова услуга и место које ће Градска библиотека понудити Новосађанима од прве половини јуна, у некадашњем Дому просветних радника, Војводе Путника 1.
Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke Foto: Gradska biblioteka
Фото: Дигитални омладински центар Градске библиотеке Фото: Градска библиотека

Центар, у који је Град уложио 13,5 милиона динара, простираће се на 300 квадратних метара и биће савременог изгледа и максималних техничко-технолошких могућности, што га чини јединственим у нашој држави, како по условима, тако и по концепту рада. Намењен је пре свега младима од 15 до 30 година, који ће на једном месту моћи да добију брзе и валидне информације, као и грађу и документе у дигиталној форми.

Идеја Библиотеке и Града је да ДОЦ буде место неформалног образовања младих. У њему ће им на располагању бити образовни, културни и креативно-забавни садржаји, и кроз разноврсне семинаре, радионице, вршњачке едукације, језичке и рачунарске курсеве и активности моћи ће да подстичу и развијају креативност, вештине и таленте.

Дигитални центар, у који је Град уложио 13,5 милиона динара, простираће се на 300 квадратних метара и биће савременог изгледа и максималних техничко-технолошких могућности, што га чини јединственим у нашој држави, како по условима, тако и по концепту рада

По речима директора Градске библиотеке Драгана Којића, центар ће бити савремено опремљен и састојаће се од рачунарске учионице, учионице с интерактивним дисплејем и мултифункционалне сале, а млади ће имати прилику да самостално креирају садржаје.

– Изузетно је битно да Нови Сад, као будућа Европска престоница културе, непрекидно добија нове садржаје, посебно када је реч о младима – казао је Којић. – До овог нашег пројекта у граду није било довољно простора где млади могу да искажу своје потребе, а ми желимо да ДОЦ буде „дневна соба заједнице”, односно место где се сви окупљају. Осим тога, настојимо да Библиотека учествује и буде подршка формалном и неформалном образовању и личном развитку сваког грађанина који долази у додир с нашом установом. Треба имати на уму да су библиотеке у темељима развоја друштва јер пружају изворе различитих знања, идеја и мишљења. Сигуран сам у то да ће, оног тренутка када младима пружимо ту нову платформу – ДОЦ, они кроз наше услуге и кроз своје већ стечено знање и вештине, схватити време у којем живимо и изборити се за пожељнији вредносни систем, те да ће активно учествовати у формирању друштва.

Дигитални омладински центар је у складу са Стратегијом развоја информационог друштва у Србији, који пружа могућност свим грађанима да, на једном месту остваре право на доступност грађе и информација и, уз стручну помоћ запослених, добију брзе и валидне информације, као и грађу и документе у дигиталној форми.

С. Ковач

 

 

 

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести