Отворена Међународна конференција „3-К” о информатици

Међународну конференцију „Три К – култура, комуникација, компјутер” девети пут је организовала Гимназија „Исидора Секулић”, а новина је да се ове године она први пут одржава у Свечаној сали Скупштине АП Војводине.
1
Фото: Dnevnik.rs

Састоји се из практичног и тематског дела, а током два дана презентују се стручни радови и одабрани огледни часови.

– Покрајинска влада цени иницијативе које се рађају у нашим образовним установама, као што је ова конференција, те је  одлучила да је подржи и сада је први пут организована у Свечаној сали Скупштине АП Војводине – рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш. – Све теме о којима ће се говорити на конференцији су циљ којем тежимо у образовању. Путем платформе „Виндоуз 365 едукејшн” Покрајина је издвојила 20 милиона динара за дигитализацију школа у Војводини, што је тек почетак.

По речима директорке Гимназије „Исидора Секулић” Ружице Вукобратовић идеја пројекта је да се прате трендови. Како је нагалсила сваке године све је више пријављених учесника, што значи да је пројекат успешно заживео, а ове године гостују предавачи из Румуније, Хрватске, Русије и Босне и Херцеговине.

Ученици Гимназији „Исидора Секулић”, под менторством професорке физике Марине Дороцки, излагали су рад за који су награђени на међународном такмичењу из роботике.

– Желимо да дигитално описменимо ученике, односно да умеју да препознају тачне информације на интернету и да их исправно употребе – казала је Марина Дороцки. – Приказаћемо нашу нову секцију везану за роботику, где примењујемо програмске језике који ђаци уче на часовима информатике, али и на који начин примењујемо знање стечено на часовима других природних наука.

Она је закључила да је повезивање различитих предмета битно јер живимо у свету транзиције када брзо долази до технолошке револуције. Како каже Марина Дороцки, уколико деца не буду имала нове идеје, за неколико деценија вештачка интелигенција ће им одузети радна места.

Један од гостију на конференцији био је професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду др Србољуб Симић , које приказао рад „Математички модели у физици – између симулације и стварности”. Он је казао да деца која одлуче да упишу факултет треба да буду припремљена и добро „поткована” знањем када је реч о коришћењу компјутера да би могла самостално приступити анализи и решавању проблема.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести