Парк у Балканској улици дело руку њених житеља

Све заслуге за то како данас изгледа тај такозвани урбани џеп у Балканској улици у Сремским Карловцима, припадају комшијама, који испред својих кућа, одржавају зеленило, без икакве помоћи са стране, каже Радмила Вујановић.
 Skver u Balkanskoj ulici Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сквер у Балканској улици Фото: Дневник.рс

Сквер за пример у Балканској улици више од четврт века резултат је заједничког труда њених становника на челу са наставницом биологије у пензији Радмилом Вујановић, која је у овогодишњој акцији „Сачувајмо лепе куће и баште Сремских Карловаца“ за уређење јавне површине освојила другу награду. Вујнаовићева каже да све заслуге за то како данас изгледа тај такозвани урбани џеп припадају комшијама, који испред својих кућа, одржавају зеленило, без икакве помоћи са стране. У почетку је, напомиње Радмила Вујановић, било и отпора, али се она није освртала на питања као што је: „Зашто то радиш кад није твоје?“ и наставила с мисијом да комшилук сопственим примером подстиче на деловање.

- Подстакнути нашим примером и други су у околини почели да придају важност непосредном окружењу и почели су да сређују простор испред кућа и саде цвеће - каже Вујановићева. – Овде за то има услова и не видим разлога да тако не буде.

Фото: Башта Радмиле Вујановић Фото: Дневник.рс

Осим јавне површине, Радимила Вујановић оплемењује и своје двориште које представља полигон за испољавање њене креативности и пријатан кутак за одмор.

Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца које организује избор најлепше баште, ове године је донело одлуку да похвали нове учеснике у акцији Андреу Мирчетић из Улице Васе Пелагића 34 и Мила Божића из Пинкијеве 15. У оба случаја реч је и о новоформираним баштама.        

Андреа Мирчетић доселила се из Суботице с породицом 2014. године у Карловце. Након неопходних интервенција у дворишту како би оно било функционално и по мери породице, уследило је и хортикултурно уређење у ком главну реч води она.

Фото: Врт Мила Божића Фото: Дневник.рс

Брачни пар Божић је у Пинкијевој две године и за то време двориште и кућа доживели су невероватну трансформацију. По жељи и замисли власника,  двориште је комплексног типа са кутком за децу, делом у ком су место нашли винова лоза и поврће, али у којем ипак доминира цвеће. За Божића, који је у највећој мери  задужен за реализацију тим пре што је пензионер, рад у врту представља као и већини људи који се тиме баве, велики ужитак. У његовом случају је рад у башти и велики изазов јер због подводног тла, мора да улаже додатан труд да биљкама обезбеди оптималне услове за раст.

Додела награда у акцији „Сачувајмо лепе куће и баште Сремских Карловаца“ планирана је на јесен, али тачан датум зависиће од развоја ситуације са коронавирусом. У плану је да тада награђени  присуствују радионици о медоносној башти односно о биљним врстама које воле пчеле.

З. Милосављевић

 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести