У Ср. Карловцима почело сахрањивање на новој парцели

Почело је сахрањивање на делу нове парцеле изнад Чератског гробља која је Планом детаљне регулације (ПДР) комплекса Чератског гробља с окружењем, усвојеном на последњој прошлогодишњој седници карловачког парламента, предвиђена за његово проширење
U Sr. Karlovcima počelo sahranjivanje na novoj parceli Foto: Dnevnik.rs
Фото: У Ср. Карловцима почело сахрањивање на новој парцели Фото: Дневник.рс  

. Према речима директора Јавног комуналног предузећа „Белило” Радослава Јанковића, до сада је обављено пет-шест сахрана, јер на старом делу гробља више нема места. На старом гробљу могуће је сахрањивање само у случајевима када породице имају гробнице. 

- За почетак је насут туцаник да може да се приђе пољу одрђеном за гробна места – каже Јанковић. – План детаљне регулације предвиђа проширење Чератског гробља на четири поља на којима треба да буде места за сахрањивање у наредних двадесетак година. У проширење се кренуло од првог поља, поред којег је планиран и паркинг за педесетак возила, као и заштитни зелени појас до Балканске и низа кућа у Чератској улици.

За разлику од претходног плана из 2008. године, који је такође предвиђао проширење Чератског гробља, овим ПДР-ом се ударају темељи за организацију сахрањивања у наредних 30 година. Како је наведено у ПДР, гробље се шири на површину од 4,25 хектара, а реализација ће се одвијати у три фазе. Проширење је предвиђено западно и јужно од садашњег гробља, односно на парцели изнад њега, гледано од главног улаза и лево од дела где је оно већ проширено на основу прошлог ПДР. Према том документу, на новом делу Чератског гробља биће 3.505 гробних парцела и 23 гробне парцеле за заслужне грађане.


Умирање престигло уређење

Чератско гробље већ је једном проширено и то на јужној страни. Први пут одлуку о томе донела је Скупштина општине пре деценију и по. На тој парцели било је 254 гробних места за сахрањивање, али због тога што на старом делу већ тада није било слободних места, сахрањивање је као и сада почело пре но што су  на новом уређене стазе и каскаде, којих ни данас нема. Нажалост, већ две године након доношења одлуке о проширењу, нова парцела се том брзином пунила да је 2007. предузеће које је тада управљало карловачким гробљима одлучило да не издаје гробна места на том делу у закуп, што значи да је било могуће сахранити покојника, али не и закупити место пред хумке ради изградње гробнице


Гробна места за заслужне грађане намењена су сахрањивању истакнутих личности из друштвено-политичког и културног живота  Карловаца. Дуж централне алеје предвиђена је изградња 144 розаријума за похрањивање урни с кремираним посмртним остацима. У југозападном делу будућег комплекса планирано је формирање спомен-гробља или места за заједничку гробницу, где би се, уколико се укаже потреба, пренели посмртни остаци покојника за које не постоје подаци о наследницима, као и места за споменике од историјске вредности за које се не зна чији су.

Чератско гробље једино од три има могућност за проширење. Осим што доноси  правила уређења и грађења за проширење гробља, ПДР ће омогућити власницима кућа, које су изграђене делом на гробљанској парцели, да започну и доведу до краја поступак озакоњења. То пре свега важи за куће на северној страни Чератског гробља, односно у Балканској улици.

З. Милосављевић

 

 

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести