Потребна помоћ седмогодишњој Јовани из Сремске Каменице

НОВИ САД: Јована Штиковац из Сремске Каменице ће за пет дана да напуни седам година, а иза ње су већ четири операције.
j
Фото: Lj. Petrović

Ова девојчица има церебралну парализу спастичну диплегију, што значи да су јој затегнути мишићи на ногама. Стога јој је у Русији четири пута рађена физиотомија, операција попуштања тетива на ногама. Прву операцију је имала пре три године, а последњу у децембру прошле године. Лекари кажу да је сада “последњи воз” да јој се уради операција која би јој трајно решила проблем и омогућила малој Јовани да живи као и други њени вршњаци.

- Јована тешко хода и не може да иде без помоћи, односно ослонца. Може да иде и уз степенице, уколико постоји гелендер за који може да се држи. Руке користи доста добро, једино има тегоба код фине моторике. То се види сада када је кренула у школу и учи да пише. Проблем јој је и да се самостално обуче, јер спазам у ногама не дозвољава да подигне ногу, чучне и устане. Дуго није проходала, јер јој је јак спазам повукао тетиве и подигао пете, те је ходала на прстима, а није могла ни да пузи - прича Јованина мајка Марика Штиковац.

После прве операције успела је да направи пет самосталних корака између оца и мајке и то су јој били први кораци. Марика Штиковац каже како је напредак био евидентан после сваке операције и Јована сада може самостално да стоји и хода праволинијски. Међутим, ти резултати се изгубе, јер Јована расте и мишићи се опет згрче.

- Практично, њој би требала операција сваке године. решење је да се уради операцији на кичми, селективна дорзална ризотомија, којом би се уклонио спазам и онда би сваки напредак био трајан. Јована не зна шта значи имати ноге, а да те ништа не вуче уназад. Операција би допринела и да боље седи и стоји. Њој ни труп није гибак - испричала је мајка Марика.

За Јовану Штиковац новац се прикупља преко фондацијеБуди хуман”, слањем поруке 453 на број 3030. Сви који то желе и могу, новац могу да уплате и на жиро рачун у БанциИнтезана број 160-496154-79.

Јованине снимке магнетне резонанце и рендгена, као и сву пратећу документацију, родитељи су слали у болницу у Сент Луису у Америци. Преко снимка, лекари су видели и како девојчица хода и прихватили су је као кандидата за операцију, са добрим прогнозама.

- Операција кошта 65.000 долара и то је новац за операцију, недељу дана боравка у болници и још три седмице вежби након операције у Америци. Осим тога, потребно је још 15.000 евра за третмане по повратку у Србију. Због њеног брзог раста, лекари кажу да јој је операција што пре потребна. План лекара је да операција буде у марту, али новац мора да буде на рачуну болнице бар 45 пре операције. Стога је нама новац потребан до Нове године, како бисмо могли да га уплатимо на рачун болнице. Уколико не прикупимо новац до тада, мораћемо да померимо термин операције - објашњава мајка.

Родитељи раније нису ни помишљали на ову операцију, али су онда упознали децу која су оперисана у истој болници и видели су резултате рада др Парка. То им је дало наду да постоји шанса и за бољитак њихове ћерке, а надају се да ће након оепрације Јована имате добре предиспозиције за боље стање и нормалан живот.

Љубица Петровић

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести