Позоришни перформанс „Девет година касније” повезао две земље

Позоришни перформанс „Девет година касније” одржан је на четири дестинације у претходна четири дана у оквиру пројекта „Колорфул Кооперејшн”, који уједињује становништво пограничних подручја Мађарске и Србије.
1
Фото: В. Фифа

Премијера је одржана у Културном центру у Футогу, након чега су гостовали у Мађарском културном центру „Петефи Шандор”, месној заједници Ченеј, као и у Основној школи „Лаза Костић” у Ковиљу. Публика је након друге вечери одржавања перформанса у Мађарском културном центру „Петефи Шандор” имала само речи хвале, а неке од њих представа је довела до суза.

Перформанс је сачињен од песама Каталин Пап, за које је музику компоновао мађарски композитор Арпад Седре, под уметничким руководством професора Академије уметности у Новом Саду Денеша Дебреија. Међу учесницима перформанса има десет студената с прве године глуме на Академији уметности у Новом Саду у класи Бориса Исаковића, и шест студената Позоришне школе „Јокаи” из Бекешчабе, Мађарска.

– Било је веома интересантно и занимљиво, поготово на почетку, док смо осмишљавали представу, а и касније, док смо је увежбавали – казао је професор Денеш Дебреи, и додао да му је драго да види младу, нову генерацију толико заинтересовану за рад и сарадњу. – Ову представу смо радили седам дана, сваки дан по седам сати, и очигледно је да нам се труд исплатио, веома сам задовољан. Надам се да ће представа живети и након ова четири дана.

Фото: В. Фифа

Студенти глуме су, како кажу, веома заинтересовани за пројекте тог типа и било им је веома занимљиво учествовање у перформансу. Представа носи назив „Девет година касније”, по речима професора Дебреија, из више разлога. Тело човека подељено је на три дела, као и његов прст, у мајчиној утроби смо девет месеци, а неки научници тврде да у првих девет година стичемо довољно искуства за остатак живота. Кроз овај перформанс глумци исказују ставове, размишљања, померају психичке и физичке границе, а све то у покушају да одгонетну питање „Ко сам?”

То је био први у низу догађаја и манифестација пројекта Градске управе за културу „Колорфул Кооперејшн”, који се финансира из програма „Интеррег – ИПА ЦБЦ Мађарска–Србија”. Најављено је више од 130 занимљивих програма на Палићу, у Морахалому и Новом Саду, који такође имају за циљ представљање богате културне ризнице Мађара и Срба овог подручја, као и сарадњу свих генерација двају народа.

Д. Андулајевић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести