„Рес полис“ се залаже да се млади запосле и остану у Србији

Центар за омладински и друштвени развој „Рес полис“ основан је 2007. године у жељи тадашњих студената да учине нешто за промене у друштву и граду, као и да унапреде себе.
Res polis
Фото: Res polis

За почетак су то били неформални програми, фестивали у области културе, промоције здравих стилова живота, заштите животне средине и слично, а афинитети организације зависили су од идеја и едукације младих људи који су је чинили.

– Углавном смо радили пројекте на тему предузетништва, културе и унапређења дигиталне компетенције младих, а све у циљу њихове боље запошљивости – нагласио је извршни директор „Рес полиса“ Никола Радман. – И данас су сви наши програми усмерени на запослење младих у региону, као и на још један велики проблем, а то су велике миграције младих у потрази за бољим животом. Због тога смо активни на свим мрежама које подржавају политике за младе које теже ка позитивним променама у животу младих. Током прве две-три године постојања организовали смо регионалне скупове, у оквиру којих смо радили анализу потреба у вези са запошљавањем и остварили стратешка партнерства. Учествујемо и у програмима размене, те сваке године на њих шаљемо по неколико младих и на тај начин и друге организације могу да се упознају с нашим радом.

Сваке године „Рес полис“ организује програме и активности, а током последње три године акценат је на едукацији младих за графичке и веб-дизајнере. Данас је то већ својеврсна серија пројеката „Design your job“.

– С Националном службом за запошљавање имамо добру сарадњу те смо пре две године од Европске комисије добили пројекат „Design your job 2“, у оквиру којег се прави практични курикулум за неформалну едукацију младих за графички и веб-дизајн – објашњава Радман. – Осим НСЗ-а, на том пројекту имали смо партнере из Хрватске и Албаније. Иницијативом „Design your job“ настојимо да направимо ефикасне, економичне и практичне програме и да појачамо дигиталне компетенције младих у региону у циљу запошљавања у ИТ сектору. Све чинимо да спречимо одлазак великог броја младих из наше земље.

Партнерство са земљама региона допринело је и едукацији у различитим крајевима, што је младима значило у смислу симулације сналажења где год да се нађу.

– Када смо били у Сиску, одвели смо их у дигиталну агенцију која се бави веб-дизајном, где су имали прилику да причају са запосленима и од њих су добили савете о бављењу тим послом или шта би требало да раде кад траже посао – каже Никола Радман. – Посетили смо и ИТ фирму у Албанији, а још једна занимљивост тих курсева био је едукативни тренинг, у оквиру којег су имали задатак да шире своје знање.

Иницијативу „Design your job“ подржала је и Европска унија.

– Ове године смо покренули и „Design your job 4” пројекат, а реч је о развијању едукативног програма за 3Д моделинг и гејминг индустрију, при чему нам је партнер гејминг компанија „Ејпикс”, чији тренери држе едукације. На том пројекту имамо партнере и из Македоније.

О активностима „Рес полиса“ млади имају могућност да сазнају на сајту www.respolis.org, страница на „Фејсбуку” и „Инстаграму”, као и на основу позива и формирања мејлинг-листи различитих невладиних организација које се за то побрину.

– Интеркултуралност и размена искустава младих из различитих земаља Европе су вредности сваког европског програма који спроводимо. Моја порука младима је да прате конкурсе, међутим, данас је проблем то што информација има превише. Ипак, значајно је да њихово образовање омогућава што бољу праксу. Циљ стицања сваког образовања није диплома, него да знаш квалитетно да урадиш било који посао. Сматрам да се данас све више враћа некадашњи принцип – много праксе, а мање теорије, и то јесу нека начела наших едукативних програма. Није важно само шта радити и урадити, него и ширити резултате – закључио је Никола Радман.

        Б. Павковић

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести