Скочимо заједно у ГМС: Толеранција и разбијање друштвених предрасуда

НОВИ САД: Програм „Скочимо заједно”, у организацији Удружења „Бизниснова – Центар за проактивно пословање”, одржан је у уторак увече у Врту галерија с жељом да се промовишу мултикултуралност, толеранција и заједнички суживот.
s
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Осим музичког програма, за који је био задужен новосадски шансонијер Лоран Прокопић, окупљени су имали прилику да погледају капуера перформанс који су извели гости из Израела и изложбу фотографија чији је концепт мешавина капуера плеса и најлепших израелских пејзажа.

Посетиоцима су се обратили амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам, првак Европе у капуери Мајкл Чет, као и амбасадор Израела у Северној Македонији Дан Оријан, који нам је приближио основну идеју пројекта.

Нови Сад је први град на Балкану у којем представљамо пројекат,  објаснио је Дан Оријан.

Како је додао, идеја коју желе да поделе је да, ако можемо да скочимо заједно, можемо да урадимо и многе друге ствари.

Постоји много посебних момената у Израелу, а моменат који овде представљамо је друштвена инклузија. Имамо људе који плешу капуеру, с једне стране, амбасадоре и остале званичнике с друге, и имамо људе с посебним потребама које покушавамо да укључимо на све могуће начине. То је део моје агенде – помоћи онима којима је то потребно јер јака земља је она која брине о слабијима. То је оно што покушавамо да урадимо, поручио је Оријан.

Амбасадор је током свог обраћања замолио све присутне да скоче заједно с њим и да на тај начин превазиђу све друштвене предрасуде и баријере.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Мајкл Чет, првак Европе у капуери, сматра плес уметношћу која побеђује језичке, друштвене и културне баријере.

Капуера је много више од пуког плесања. То је уметност са много других уметности у себи. Имате плес, позориште, инструменте, гимнастику, то је, на крају крајева, уметност борбе. Понекад је тешко речима изразити шта мислимо, али наш говор тела зна боље. Тело зна да чита друго тело, када плешете повезани музиком, то је као магија. Можете разумети други језик, другу културу, особу са другачијом позадином. Можемо да повежемо људе. Идеја пројекта “Скочимо заједно” јесте да скочимо изван граница свих предрасуда и стигми које имамо. Да скочимо заједно за бољи свет.”

Б. Коларов

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести