Галерија Матице српске започиње сезону новим програмима

По речима управнице Галерије Матице српске Тијане Палковљевић Бугарски, током 12 година је кроз њихове програме за предшколце и ниже разреде основне школе прошло 60.000 новосадских малишана, а ове године су, уз подршку Фондације „Нови Сад 2021”, у оквиру програма „Публика у фокусу”, про­ширили своје активности на различите узрасне категорије.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

За нову сезону, која почиње овим месецом, припремили су четири едукативна програма намењена деци и младима: „Одрастање уз уметност – Беба у Галерији”, „Моја умет­ничка авантура.

Откривамо Европу кроз уметничка дела”, „КУЛ-тура кроз Нови Сад” и „Мала школа музеологије”.

– Програм за бебе, као вид пружања подршке наталитету, показује да музеј може бити примерен и за мајке с најмлађом децом – рекла је др Тијана Палковљевић Бугарски. – Имамо све оно што им је неопходно да би провеле с њима цео дан ван куће: фотељу за дојење, превијалицу, пелене, стерилизаторе... Осим тога, сваког уторка ће улазак за њих бити бесплатан. Концерти за бебе почињу овог викенда, а одржаваће се и сваке прве суботе у наредним месецима, у сарадњи с Музичком омладином Новог Сада и Београдском филхармонијом. Том приликом делићемо публикацију „Беба у галерији”, што је својеврсна радосница у коју се бележи све оно што се у дечјем животу десило први пут, а везано је за културу: први концерт, позоришна представа, посета галерији...

Причајући о Галерији Матице српске као културној институцији која је успоставила нове стандарде, не само у комуникацији с публиком већ и у презентовању читавог блага које чува, директор Београдске филхармоније мр Иван Тасовац је додао да се бескрајно радује концертима за малишане до две године, који су у септембру почели у Београду, а сада ће бити први пут изведени и у Новом Саду.

– Замислите како ће изгледати фоаје Галерије Матице српске када дођу све мајке, очеви, баке и деке с колицима! – рекао је уз осмех Тасовац. Биће то најбољи возни парк који смо икада видели. Обезбедили смо играоницу у којој деца могу потпуно слободно да се крећу, причају нешто са собом, коментаришу, заплачу се, довикну... Тридесетоминутну симфонију коју изводимо чине посебни аранжмани најлепших успаванки, које ће им, надам се, остати у сећању бар на подсвесном нивоу.

У програму „Моја уметничка авантура. Откривамо Европу”, намењеном деци од пет до 11 година, а осмишљеном да би се обележила Година европског културног наслеђа, приче о путовањима српских уметника и посматрање одабраних ликовних дела биће начин да се малишани упознају са земљама и градовима Старог континента. И за тај узраст обезбеђен је поклон – публикација под истим именом, чије су ауторке Мирослава Жарков и Ивана Растовић. Током програма, сваке суботе од 11 до 12.30 сати у Галерији ће се одржавати и креативне радионице.

„Култура кроз Нови Сад” још један пројекат Фондације „Нови Сад 2021”, али овог пута у сарадњи с Архивом Војводине и Позориштем младих, и биће прилика за тинејyере да након радионица направе промотивни видео и културни водич о свом граду и његовој прошлости за своје вршњаке.

„Мала школа музеологије”, која подстиче неформално образовање у области културе, откриће новосадским ђацима четвртих разреда средњих школа и гимназија како се уметничка дела музејски обрађују, чувају, рестаурирају и презентују јавности. Резултат тога биће изложба „Млади бирају”, коју ће самостално осмислити и реализовати управо они. Тако ће та најстарија музејска установа у граду започети 2019. – годину у којој ће Нови Сад бити Омладинска престоница Европе. 

        С. Милачић

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести